short ribs uit de oven

Recept: heerlijke short ribs uit de oven

Deze week heb ik een recept gemaakt voor heerlijke short ribs uit de oven en dat moet natuurlijk gedeeld worden. Short ribs zijn hier nog niet zo bekend als de spareribs, maar zijn eigenlijk nóg lekkerder. Het grootste verschil tussen deze soorten is dat de short ribs van een rund zijn en de spareribs van een varken, daarnaast zit er dikker en vetter vlees op de short ribs. Met de juiste bereiding heb je dus heerlijk vlees, het is een beetje te vergelijken met stoofvlees.

Je kunt de short ribs niet makkelijk vinden, zelf heb ik de short ribs besteld bij slagerij Spoelder, het  vlees wordt dan de volgende dag gekoeld geleverd aan de deur. De prijs is overigens heel schappelijk: per 100 gram is het 1,69 euro.

 

Wat heb je nodig voor 2 personen?

 • 1,2 kilo short ribs

 

Voor de rub

 • 5 el olijfolie
 • 1 el gerookte paprikapoeder
 • een snuf chilipoeder
 • 1 el knoflookpoeder
 • 1 tl zout
 • 2 el bruine basterdsuiker

 

Voor de glaze

 • 2 el schenkstroop
 • 40 gram geconcentreerde tomatenpuree
 • 2 el sojasaus
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 1 el olijfolie
 • een snuf zout

 

Hoe maak je short ribs uit de oven?

Indien de short ribs bevroren zijn, zorg je ervoor dat ze ontdooid zijn door de ribs uit de vriezer te halen. Dit kan wel een dag duren, afhankelijk van de grootte.

 

Short ribs ontvliezen

We beginnen met het ontvliezen. Het ontvliezen van de short ribs is eerlijk gezegd een zeer frustrerend werkje, nog lastiger dan bij de spareribs. Haal eerst de vliezen los aan de holle kant, de kant waar de botten zitten. Soms kun je de vliezen er met je vingers aftrekken, soms moet je wat meer pielen met je mes. Er kunnen overigens meerdere vliezen over elkaar heen zitten. Verwijder alles.

Dan keer je de short ribs om en haal je het dunne vliesje aan de bolle kant er af. Dit is veel lastiger (en irritanter) omdat dit goed aan het vlees gehecht zit. Zelf ben ik voorzichtig met het puntje van mijn mes tussen het vlies en het vlees gaan zitten zodat ik het steeds een beetje er af kan trekken. Als je niet alles er af kunt krijgen, laat je het hier en daar zitten.

Nu de short ribs ontvliesd zijn, kan de rub beter in het vlees trekken.

 

De rub

Doe alle ingrediënten voor de rub in een kommetje en meng goed door elkaar. Wrijf dan de short ribs in met de rub zodat het overal goed in het vlees kan trekken. Laat dit minstens 2 uur in het vlees trekken terwijl het in de ijskast staat. Haal het vlees 1 uur voordat je het gaat garen uit de ijskast zodat het op kamertemperatuur komt.

 

Het garen van de short ribs

Verwarm de oven voor op 125 graden. Wikkel het vlees in aluminiumfolie en zorg ervoor dat het wel goed dicht zit en niet direct in contact staat met de open lucht. Leg het ingewikkelde vlees op het ovenrekje met daaronder een lekbak (er gaat namelijk vocht uit druipen). Laat het vlees 6-7 uur in de oven staan. Haal dan het vlees eruit en zet de oven op 180 graden. Maak de glaze en bedruip het vlees met een dikke laagje, zet het nu nog 10-15 minuten terug in de oven.

Haal dan het vlees uit de oven en snijd in stukken.

short ribs uit de oven

Wil je ook een recept voor de lekkerste spareribs? Check dan dit receptje voor prachtig malse spareribs.

 

Geplaatst in: HOOFDGERECHTEN

Geef een reactie