Hoe maak je bavette klaar?

De bereiding van de perfecte bavette

De bavette; het is een dikke rand vlees die in de flank van de koe zit. Het vlees heeft een grove en lange draad, waardoor je zou denken dat het een taai stuk vlees is. Niets is minder waar, het is een heerlijk stukje mals vlees met ontzettend veel smaak. Ik vind ‘m het lekkerst zonder al te veel poespas, perfect dus als je dit recept wilt gaan maken voor Kerst want het kost je nauwelijks tijd. Serveer er wat roseval aardappeltjes bij uit de oven (gebakken in ganzenvet) of bijvoorbeeld groene asperges. Je haalt het lekkere stukje bavette bij de betere slager of bij een groothandel.

Psst: heb je trouwens ook al dit recept geprobeerd? Bavette met merg is namelijk ontzettend lekker om te maken! Schenk er een lekker glas rode wijn bij in en je hebt een heerlijk diner.

Wat moet je in huis halen om bavette te maken (voor 2 personen)?

 • 400 gram bavette
 • een klontje ongezouten roomboter
 • 2 el olijfolie
 • 150 gram cantharellen

De bereiding

Leg de bavette een uur voordat je aan de slag gaat buiten de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur komt.

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur met daarin een klontje boter en een scheut olijfolie. Strooi peper en zout op beide kanten van de bavette en leg het vlees daarna in de pan, bak per kant circa 3 minuten en zorg dat het vlees niet aanbrandt. Als de bavette is dichtgeschroeid, leg je het stuk vlees op een velletje aluminiumfolie en laat je het 5 à 10 minuten rusten in de oven.

De cantharellen. Haal eventuele zandkorrels van de cantharellen en scheur ze in kleinere stukken. Zet de pan waarin je het vlees hebt gebakken op een laag vuur (mét resterende jus). Doe hier de cantharellen in en voeg hier eventueel nog een beetje boter aan toe. Bak ze ongeveer 6 à 7 minuten en haal ze dan uit de pan.

Wanneer het vlees klaar is met rusten, snijd je het vlees op de draad in plakjes om vervolgens op te dienen. Serveer de bavette samen met de cantharellen.

Bavette met merg

Latest posts by Bénine (see all)

8 reacties op “De bereiding van de perfecte bavette”

 1. Tessa schreef:

  Dit klinkt echt waanzinnig lekker. Vooral met die cantharellen, echt een herfst gerecht. Ik ga ‘m onthouden. Nog nooit bavette klaar gemaakt namelijk.

  Groetjes, Tessa

  • Benine Bijleveld schreef:

   Thanks! Ik was op vakantie, dus een beetje verlate reactie;)
   Bavette is echt heerlijk, al zal niet elke slager het hebben. Heel veel succes!

 2. […] Wil je een keer een ander stukje vergeten vlees proberen zoals de bavette? Kijk dan hier voor het recept. […]

 3. Piet Verver schreef:

  Die temperatuur van 100 graden is inderdaad bijzonder, maar dat tot daar aan toe, U schrijft verder, dicht te schroeien, en dat verbaasd mij nog veel meer, dicht schroeien op 100 graden.
  Wilt U mij dat nader toe lichten a.u.b.
  Met dank voor enige reactie in deze,
  vriendelijke groet,
  Piet Verver
  Park Seminarie 46
  3971 SC Driebergen
  tel:0343-511057

  • Benine Bijleveld schreef:

   Ha Piet,

   Er staat dat de bavette eerst dichtgeschroeid wordt in de pan, alvorens het in de oven te leggen op 100 graden..

 4. Willem Nieuwdorp schreef:

  Willem en Lucie, wij hebben vandaag de bavette voor het eerst gemaakt en het smaakte heerlijk voor ons een aanrader voor de kerst

 5. Corry Linders schreef:

  Voor de eerste keer bavette gemaakt voor een dineetje met vrienden, heerlijk, onze vriendelijke slager heeft advies gegeven en heeft goed aangegeven hoe te snijden, fluitje van een cent, elke zijde ca, 2 minuten daarna even nagaren in de oven, weinig werk. Maak het zeker weer.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *