Chocolade-amandeltaart

Chocolade-amandeltaart (Torta Caprese)

Ik ben gek op brownies, maar niet op chocoladetaart. Klinkt best gek he? Vooral als je op een recept klikt voor chocolade-amandeltaart. Meestal zijn chocoladetaarten mij te zwaar, te droog, of weet ik wat ik kan verzinnen waarom het de taart niet lekker maakt. Brownies aan de andere kant zijn lekker zacht, dus dat wilde ik ook in deze taart chocolade-amandeltaart verwerken! En dat lukte zonder het te verzwaren.

De Torta Caprese is een klassiek Napolitaans recept wat van origine van het eiland Capri komt. Omdat het met amandelmeel gemaakt wordt, is het al van nature glutenvrij. Een goede tip dus als je richting Italië vertrekt deze zomer en je de Torta Caprese tegenkomt.

 

Wat heb je nodig voor een torta caprese (circa 12 stuks)

  • 180 gram pure chocolade (75% cacao of meer)
  • 140 gram boter
  • 120 gram suiker
  • een snuf zout
  • schil van 1 citroen
  • 4 eieren
  • 180 gram amandelmeel
  • poedersuiker ter decoratie

 

Hoe maak je deze heerlijke chocolade-amandeltaart?

Verwarm de oven voor op 160 graden. Pak een taartvorm van 20 centimeter (diameter) erbij en vet deze in met boter.

Verwarm de pure chocolade en boter au bain-marie. Wanneer het gesmolten is, doe je het in een mengkom en voeg je de suiker en het zout eraan toe. Rasp de schil van de citroen en voeg dit eveneens toe. Mix alles door elkaar.

Scheid de eieren. Zorg dat het eiwit in een schone kom beland en dat er geen eigeel bijkomt. Doe de eierdooiers bij het chocolade mengsel en meng door elkaar. Doe dan het amandelmeel erbij en meng nogmaals.

Maak nu je kloppers goed schoon en ontvet het met Dreft (dit is geen sluikreclame haha). Schuif de kloppers terug in de mixer en klop het eiwit op totdat er witte pieken ontstaan. Wanneer het helemaal stijf is, pak je er een spatel bij en meng je de eiwitten voorzichtig door het chocoladebeslag.

Giet het beslag nu in de taartvorm en zet het 40 minuten in de oven. Wanneer de chocolade-amandeltaart klaar is met bakken, haal je deze eruit en laat je het volledig afkoelen. Na circa 45 minuten kun je het voorzichtig uit de taartvorm halen en bestrooien met poedersuiker.

Geplaatst in: DESSERTS & TAARTJES

Eén reactie op “Chocolade-amandeltaart (Torta Caprese)”

  1. […] je liever iets anders bakken met chocolade? Ga dan voor deze Italiaanse Torta Caprese met […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *