wijnspijs

Leren over het combineren van wijn met eten

Lekker eten is fantastisch. Mooie wijn drinken ook. Maar als je het samen doet, gebeurt er iets. De wijn trekt het gerecht naar een volgend niveau of andersom; het is in ieder geval keihard genieten. Toen Kirsten van Hart Voor Wijn vroeg of ik haar wijnspijs cursus wilde volgen, was het antwoord natuurlijk ja. Leuk om inspiratie op te doen voor nieuwe etentjes!

Wil je deze cursus ook volgen? Met de code BENINE25 krijg je 25 euro korting op je cursus. Geldig t/m 30 april 2022.

Hart Voor Wijn

Op de site van Hart Voor Wijn kun je een aantal cursussen volgen, waaronder dus de wijnspijs cursus. De prijs van deze cursus is 75 euro. Ook kun je ervoor kiezen om er een doos wijn bij te nemen, om gelijk al aan het proeven te slaan. Met de doos wijn erbij is de prijs 120 euro. De cursus begint met een introductie over wijn en de verschillende aroma’s die je tegenkomt. Zeker als je nog niet zoveel van wijn weet, maakt dit het lekker makkelijk om te starten. De cursus is opgedeeld in modules met verschillende thema’s, en elke module heeft weer een aantal lessen. In veel lessen vind je ook video’s waarin wordt verteld over de wijn, waardoor de lessen een stuk persoonlijker worden.

Spijs

Na de intro over wijn, gaat het natuurlijk over eten in relatie tot wijn. Want wat gebeurt er als je iets zuurs of iets pittigs eet? Dan wil je daar een glas wijn bij, dat nog steeds lekker proeft. Soms kan het namelijk ook helemaal fout gaan. Zoals een pittig gerecht met een glas wijn dat veel zuren heeft. De wijn lijkt dan extra zuur. Niet fijn dus. Kirsten neemt je bij de hand wat je beter wél kan matchen bij verschillende soorten eten. Dit geeft je houvast als je de volgende keer gaat koken!

Kaas

Há, mijn favoriete onderwerp! Kaas. Ik ben namelijk echt lyrisch over een goede stinkkaas. En een knappe wijn, maakt het geheel stukken beter. Ik deel even een stukje uit de cursus met je.

Hardere kazen gaan goed bij soepele rode wijnen, mits er niet te veel tannines in zitten. De Italianen eten niet voor niets het liefst gewoon wat oude Parmezaanse kaas bij een mooi glaasje Valpolicella Ripasso óf zelfs Amarone. Blauwe scherpe kazen vragen om expressievere smaken van wijnen die gemaakt zijn van torrontès of gewürztraminer.

Ik had zelf dus nooit aan een witte wijn (torrontès) gedacht voor bij blauwe scherpe kaas. Ben heel benieuwd hoe dit de volgende keer gaat smaken wanneer ik blauwe kaas op tafel zet. Dat moet ik natuurlijk zelf proberen.

Proeven & theorie

Dan komt het praktijkgedeelte van de cursus. Er wordt verteld over verschillende keukens en hun basisingrediënten. Die worden gelinkt aan de wijnen uit de proefdoos. Kirsten trekt op video de wijn open en vertelt wat ze ruikt en proeft. Dit helpt dus echt als je zelf wilt leren benoemen wat je ruikt en proeft in een wijn. Na de wijn volgt er een recept wat ook goed bij de wijn matcht. Op deze manier loop je door zes verschillende keukens heen, superleuk en interactief!

Conclusie

Deze cursus is leuk om te doen als je de basisregels wilt snappen van het combineren van wijn met eten. Dit maakt het de volgende keer stukken makkelijker voor je. Bestel zeker de proefdoos zodat je samen met Kirsten door het profiel van de wijnen kan lopen. Leerzaam en leuk om ’s avonds te doen na een dag werken!

wijnspijs cursus

Geplaatst in: WIJN

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *