Crème brûlée met kardemom

Crème brûlée met kardemom: een feestelijk recept

Crème brûlée is een feestje. Maar wel alleen als ‘ie goed gemaakt is. Niets zo teleurstellend als een suikerlaagje dat niet meer knapperig is. Dit recept voor crème brûlée met kardemom is nét even wat specialer. De smaak van kardemom vind ik zelf echt heerlijk, maar je kunt natuurlijk ook afwisselen en er kaneelstokjes in doen. Of je gewoon aan het traditionele recept houden!

Wil je liever iets anders maken? Een ander lekker toetje is deze zabaglione!

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 200 ml slagroom
  • 30 gram suiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 4 kardemompeulen, gekneusd
  • 3 middelgrote eidooiers
  • + extra rietsuiker om te bestrooien

Hoe bereid je crème brûlée met kardemom?

Verwarm de oven voor op 125 graden en doe hier een grote ovenschaal in met een laagje water (ongeveer anderhalve vinger dik).

Doe de slagroom en de helft van de suiker in een steelpan. Haal de merg uit het halve vanillestokje en voeg dit samen met de gekneusde kardemompeulen toe aan de slagroom. Zodra de slagroom kookt, zet je het vuur uit. Laat de room tien minuten staan zodat de smaken in de slagroom trekken. Breng daarna nog even tegen de kook (anders stolt je crème brûlée straks niet!) aan en zeef dan de slagroom, om alle kardemomstukjes eruit te halen.

Klop ondertussen 30 seconden met een mixer de eidooiers los met de suiker. Schenk de slagroom – al mixend – op de eidooiers. Waarschijnlijk zit er nu een schuimlaag op, dit wil je niet in je crème brûlée. Om de schuimlaag te verwijderen, schep je het er eerst af met een lepel. Haal het daarna nog een keer door een zeef en schenk het in een maatbeker. Verdeel het mengsel over twee kleine, ovenvaste schaaltjes.

Zet de schaaltjes ín de ovenschaal met water (dit heet au bain-marie). Haal na ongeveer 50 minuten de schaaltjes met crème brûlée uit de oven en zet drie uur in de ijskast.

Bestrooi met rietsuiker en brand dit met een gasbrandertje tot het gekarameliseerd is. Geniet van de crème brûlée met kardemom!

Crème brûlée recept

2 reacties op “Crème brûlée met kardemom: een feestelijk recept”

  1. […] je jezelf ook nog een toetje? Snap ik. Maak dan even zo’n lekkere crème brûlée met kardemom. Het is de kers op de […]

  2. […] je nog een toetje? Ga dan alsjeblieft voor deze crème brûlée met kardemom. Zo. Ontzettend. […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *