De waarheid over koolhydraten

De waarheid over koolhydraten #ILoveCarbs

Laatst was ik uitgenodigd voor een evenement met de naam #ILoveCarbs samen met een aantal andere bloggers, met als doel om vragen te stellen en de waarheid over koolhydraten naar buiten te brengen. Want er worden behoorlijk veel meningen de wereld ingeslingerd en ongeveer iedereen zegt wat anders, behoorlijk verwarrend toch? Daarom sprak professor Frans Kok (hij doceert aan de WUR) met ons over dit onderwerp om zo de discussie uit te lokken. Want, zijn koolhydraten nou slecht voor je of niet? Alhoewel ik geen voedingsdeskundige ben, ga ik proberen zo goed (én makkelijk) mogelijk te formuleren wat er gezegd is.

 

De waarheid over koolhydraten

  1. Om te beginnen zijn koolhydraten de energie leverancier van je lichaam. Koolhydraten worden omgezet in glucose en dit gaat naar het bloed en alle cellen in je lichaam. Hierdoor werken je hersenen, je hart en je lever bijvoorbeeld.
  2. Je kunt niet koolhydraatarm eten, het lukt je gewoonweg niet. Koolhydraten zitten namelijk in alles: in fruit, groenten, pasta, rijst, dranken, melk, brood enzovoorts. Dus je zou dan eigenlijk alleen nog maar vlees, vis en eieren kunnen eten. Lijkt me geen fijn dieet.
  3. Koolhydraten zijn niet per se de dikmaker. Concreet wordt je dik van calorieën, zeker als je meer eet dan dat je verbrandt. Eiwitten en vetten bevatten bijvoorbeeld per gram meer calorieën dan koolhydraten.
  4. Dan heb je nog wel een verschil tussen goede en minder goede koolhydraten. Goede bronnen van koolhydraten zijn bijvoorbeeld bruine rijst, bruine pasta, quinoa, fruit en groenten met schil en volkoren granen. Dit zijn namelijk producten die naast koolhydraten nuttige voedingsstoffen bevatten. Minder goede koolhydraten zijn frisdrank (tenzij light), koekjes en snoep. Dit zijn namelijk producten waar veel vet en toegevoegde suikers in zitten, daarnaast heeft het geen nuttige voedingsstoffen en krijg je er ook geen vol gevoel van.
  5. En dit laatste punt vind ik misschien nog wel de allerleukste omdat er zoveel bloggers anders beweren: dadels, honing, agave siroop en al dat soort dingen zijn ook gewoon suiker. Há. Mocht je gerechten willen zoeten en geen suiker willen gebruiken, dan kun je het beste voor stevia gaan.

 

Een gezonde levensstijl

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord, maar als je gezond wilt leven, moet je gevarieerd en met mate eten. Dit zorgt voor de basis van je levensstijl. Dit betekent dat je heus wel eens naar de McDonalds kunt (als je dat überhaupt al wilde) of dat je je eens mag uitleven op een dubbele portie tiramisu (ja!). Het leven zou anders veel te saai zijn. Kijk dus vooral naar je voedingspatroon in het dagelijkse leven en zorg dat dit goed is – eventueel samen met een diëtist.

Check hier het filmpje van het evenement!

 

 

Geplaatst in: Geen categorie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *