Een wijntrip in de Rioja

Een wijntrip in de Rioja met Campo Viejo

Dat koken en eten mijn favoriete bezigheden zijn, lijkt me nogal duidelijk. Maar wijn vind ik minstens net zo leuk, zo heb ik 2 jaar geleden een wijncursus gedaan (WSET level 2) en ga ik daar dit jaar mee door. Dus toen Campo Viejo mij uitnodigde of ik met ze mee wilde gaan voor een wijntrip in de Rioja om druiven te oogsten, hoefde ik daar natuurlijk niet lang over na te denken. Ja natuurlijk wil ik mee! Omdat ik nog nooit een druivenoogst had bijgewoond, leek het me leuk om hier een artikel over te schrijven.

 

Bilbao

Okay als je richting de Rioja gaat, vlieg je eerst op de stad Bilbao. Ik had allemaal leuk plannen om deze stad te bezichtigen, maar daar is niets meer van terecht gekomen. Het Guggenheim zal ik een andere keer moeten bekijken. Vanaf daar neem je een bus/auto naar Logroño; het hart van de Rioja. Logroño is een beetje blijven steken in de tijd (in mode opzicht althans), maar dit betekent niet dat je er ’s avonds goed terecht kunt voor pinxtos en wijntjes. Iedereen loopt door de straten en eet al staande de locale pinxto van het betreffende restaurant. Want alhoewel sommige restaurants meerdere gerechten hebben, zijn ze meestal beroemd voor 1 gerechtje. Eén en al gezelligheid dus.

 

Een wijntrip in de Rioja

Vanuit Logroño kun je meerdere tripjes boeken naar wijnhuizen. Het wijnhuis Campo Viejo had natuurlijk alles al geregeld voor ons en kwam ons ophalen in de stad om naar de wijngaarden te gaan. Daar aangekomen had je echt een van de mooiste uitzichten die je maar kunt voorstellen, de wijngaarden bevinden zich op een plateau waardoor je aan alle kanten de bergen ziet in de verte. De rode druiven moesten nog even rijpen, dus gingen we naar de experimentele wijngaard om daar witte druiven te plukken. Hier proberen ze vervolgens verschillende dingen mee uit met het wijn maken.

Het plukken van de druiven werd gevolgd met een toer door het hele wijnhuis. Campo Viejo is gigantisch kan ik je vertellen; ze produceren jaarlijk 6 miljoen flessen wijn. Dus wanneer je door het wijnhuis loopt zie je enorme ruimtes waar duizenden en duizenden eikenhouten vaten staan waar de wijnen staan te rijpen. Bizar.

 

Wijn proeven

’s Avonds gingen we wederom naar het wijnhuis waar een prachtige tafel gedekt stond te wachten met de ondergaande zon en een live band. De barbecue stond al te roken en hier werden heerlijke stukken vlees en groenten op bereid. De hele setting was zo fantastisch dat ik alleen me maar suf kon genieten op een kleedje op het gras. We hebben natuurlijk alle wijnen geproefd, veel van deze wijnen zijn gewoon beschikbaar in de Albert Heijn. Maar sommigen worden daar helaas (nog niet) verkocht zoals de cava en een heerlijke rode wijn (de Dominio), ik hoop dat die ook naar Nederland komen! Al met al kan ik je een wijntrip in de Rioja zeker aanraden, het is minder formeel dan de Franse streken en je hebt er heerlijk eten. Gewoon boeken dus als je interesse hebt voor wijn.

 

 

 

Geplaatst in: WIJN

Eén reactie op “Een wijntrip in de Rioja met Campo Viejo”

  1. […] Een wijntrip in de Rioja van Benine's Kitchen […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *