Eendenborst met port-vijgensaus

Eendenborst met port-vijgensaus

Deze eendenborst met port-vijgensaus is een heerlijk recept om te maken voor de Kerstdagen. Eend is relatief makkelijk, goed betaalbaar en super lekker! Bij grotere stukken vlees krijg ik op de een of andere manier altijd wat meer stress omdat ik bang ben dat ik zo’n prachtig stuk vlees verknal. Wil je liever een simpeler gerecht dat je ook eerder op de dag al kunt maken? Ga dan aan de slag met deze kalfswangen, met bijvoorbeeld een pastinaakpuree.

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 eendenborsten a 200 gram
  • 3 el boter
  • 2 sjalotjes
  • 240 ml port
  • 4 vijgen
  • 100 gram granaatappelpitjes

 

Hoe maak je eendenborst met port-vijgensaus?

Haal de eendenborsten uit de koeling en snijd de borstkant kruislings in (dat is de kant met het vet), zodat er een ruitpatroon ontstaat. Dit insnijden voorkomt dat de eendenborst bij het bakken krom gaat trekken. Bestrooi beide kanten van de eend rijkelijk  met zout en peper. Leg dan de eendenborsten even weg.

Smelt de boter in een steelpannetje en hak ondertussen de sjalotten heel fijn. Fruit kort aan in het steelpannetje en voeg na circa 2 minuten de port toe. Zet het vuur zacht. Was de vijgen, verwijder de steel en snijd in kleine stukken (met schil). Voeg toe aan de saus en laat ongeveer 5 minuten inkoken. Zet daarna het vuur uit.

Zet een grote steelpan op het vuur zonder olie in de pan. Wanneer de pan op temperatuur is, leg je de eendenborsten met de vetkant in de pan en bak je ze 5 minuten. Draai vervolgens op en bak nog eens 4 minuten op de andere zijde. Haal de eend uit de pan en wikkel alles in aluminiumfolie en laat 7 minuten rusten. In de tussentijd kun je nog even kort de saus verwarmen (1 minuut).

Snijd de eendenborsten in plakjes en doe hier de port-vijgensaus overheen. Bestrooi als laatste met de granaatappelpitjes.

Geplaatst in: HOOFDGERECHTEN

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *