Foodie tips voor Colombia

Waar ga je heen in Colombia?

Als ik de verhalen om mij heen moet geloven, is Colombia op het moment één van de meest bezochte landen door toeristen (en zeker Nederlanders). Samen met mijn broer zouden we door het land trekken: van Bogotá, via Medellin, naar het noorden en de Caribische kust. We hebben allebei een intolerantie voor gluten en met de nodige voorraad aan glutenvrije producten gingen we dit avontuur aan. Dat gezegd hebbende, wil ik wel graag een noot toevoegen aan dit verhaal voor anderen die dit land willen bezoeken en Coeliakie hebben. Colombia is lastig. De grote steden zijn goed te doen maar wanneer je richting de kleinere dorpjes gaat, wordt het heel lastig om 100% glutenvrij te eten.

Foodie tips voor Colombia

De eetcultuur in de grote steden van Colombia is enorm divers. Ik heb de locale keuken geproefd zoals het gerecht Tamales: bananenbladeren gevuld met allerlei ingrediënten zoals kip, maïs, rijst. Of de zalmforel in Guatapé. En de eindeloos gefrituurde vis aan de Caribische kust. Dit soort tentjes kun je werkelijk overal vinden en daar schrijf ik ook niet over. De restaurants die hieronder genoemd worden, bieden smaken en omgevingen die er (voor mij althans) uitsprongen.

 

Bogota

In Bogotá verbleven wij in de wijk Usaquén, een wijk dat in het noorden van Bogotá ligt. Aangezien het in het centrum behoorlijk druk is en er veel smog in de stad is, vond ik het fijn om er een beetje buiten te verblijven. De taxi’s kosten weinig geld, dus wat dat betreft maakt het niet veel uit om wat verder uit het centrum te zitten. De restaurants hieronder zitten voornamelijk in de buurt Usaquén.

 

Abasto

Heel fijn tentje om te ontbijten en te lunchen. Ze hebben een uitgebreide kaart met heerlijke acai bowls, smoothies, eieren en prachtige cakes en taarten. Echt ideaal.

Cra. 6 # 119b-52. Usaquén, Bogotá

 

La mar Cebicheria

Prachtig restaurant waar je heerlijke ceviches kunt eten en mooie cocktails kunt drinken. Het restaurant heeft vestigingen in grote steden over de wereld waar het zijn Peruaanse ceviches serveert. Wat prijziger maar zeker waard.

Calle 119b no.6-01. Usaquén. Bogotá

 

Di Lucca

Super gezellig Italiaans restaurant in een leuk wijkje. Je hebt er keuze uit diverse pizza’s en pasta’s (ze hebben ook glutenvrije pasta’s) en een goede wijnkaart om uit te kiezen.

Cra. 13 #85-32, Bogotá

 

Medellin

Misschien wel mijn lievelingsstad in Colombia: een perfect klimaat, genoeg leuke dingen om te doen, heerlijk eten en genoeg locaties voor een feestje. Verblijf in de wijk Poblada – net zoals elke andere toerist – en je kunt je hier makkelijk bewegen.

 

Verdeo

Dit tentje is heel Instagrammable: een combinatie van beton, steigerhout een heel veel planten maakt deze plek tot een perfecte hang-out en urban jungle. Een fijne plek voor een kop koffie, een vers sapje of om lekker te lunchen uit de uitgebreide kaart. Verdeo is in de basis vegetarisch maar heeft ook enorm veel opties voor vegans. Tevens staan er opties weergegeven die geschikt zijn voor mensen met coeliakie. Yay!

Calle 12 43 D 77, Medellín.

 

OCI.mde

Dit restaurant ligt op een locatie omgeven door barretjes en kleine restaurantjes, mijn favoriete gebied om rond te lopen ’s avonds! OCI.mde (wel een beetje gekke naam) is een stylish restaurant waar je tevens goede cocktails kunt drinken. De locatie doet Europees aan en daar zijn de prijzen ook naar. Het eten is er heerlijk en de wijnkaart is een feestje om uit te kiezen. Een echte aanrader.

Cra. 33 #721, Medellín.

 

Mundo Verde

Okay, dit tentje is über healthy voor Colombiaanse begrippen, maar wel fijn tussen de heftige locale cuisine. Denk verse sapjes en smoothies, daarnaast kun je salades en hot bowls samenstellen. Het is een betere plek voor lunch dan diner, omdat het dan wat ongezellig is.

Cra. 37 #8A-40, Medellín.

 

Pizzeria Olivia

Deze tent heeft meerdere vestigingen dor de stad. Wij vonden dit restaurantje op zondag, wanneer veel van de restaurant dicht zijn in Medellin. Perfect, want hierdoor is het extra gezellig wanneer je hier eet. Ik werd hier naartoe getrokken omdat ze ook glutenvrije pizza’s en pasta’s hebben (let wel: de pizza wordt in een gewone oven gebakken met glutenvolle pizza’s). Ik koos voor de glutenvrije pasta die ze daar ter plekke hadden gemaakt en heerlijk smaakte, ze koken dit in apart water. De crème brûlee als toet maakte het helemaal af.

8 diverse locaties, Medellín.

 

Cartagena

Hoe anders is Cartagena dan Bogotá en Medellin: in deze stad is toerisme de grootste post om aan te verdienen en er komen vooral veel Amerikanen. Dit merk je wanneer je er rond loopt, omdat de lokale bevolking maar als te graag zijn producten aan je kwijt wilt. Daarnaast is de stad pufheet, dus zorg dat je of een hotel met zwembad hebt of maak een tochtje naar een strand.

 

La Cevicheria

Dit welbekende restaurant zit in de oude stad en serveert een van de lekkerste ceviches van de buurt. Het is daarom ook vrij toeristisch én druk. Wees voorbereid om in de rij te staan voor een tafeltje of ga er vroeg eten.

Cl. 39 #7 14, Cartagena.

 

Carmen

In dit restaurant ben ik zelf niet geweest door gebrek aan tijd, maar het schijnt er heerlijk te zijn. Je kunt er à la carte eten maar ze serveren ook tasting menu’s met passende wijnen. Ze hanteren er Westerse prijzen. Overigens hebben ze ook een gelijknamig restaurant in de stad Medellín en nog een zusterrestaurant in Cartagena.

Calle 38 # 8-19, Calle del Santísimo, Cartagena.

 

Plaza de la Trinidad

Geen restaurant maar wel een leuk pleintje waar je ’s avonds wilt zitten voor een biertje of Mojito. De plek is aanzienlijk minder toeristisch en biedt allerlei live muziek. Een gemoedelijke sfeer van locals en backpackers.

 

Santa Marta

We hoorden en lazen veel negatieve verhalen over Santa Martha. Uiteindelijk belandden we hier alsnog de laatste 2 dagen voordat we terug zouden vliegen naar Nederland. Ik voelde me zieker dan ziek op dat moment, waardoor ik een beetje angstig was over waar ik terecht zou komen. Achteraf is het een prima stadje, er is niet veel te doen en je moet een behoorlijk stuk rijden als je naar een strand wilt maar ’s avonds is er zeker gezelligheid te vinden (al lag ik toen in bed). Er zijn ook een paar leuke restaurantjes die zeker de moeite waard zijn.

 

Ouzo

Ik vond dit echt te gek. Dit restaurant biedt allerlei Mediterraanse gerechten die overheerlijk zijn, tevens kun je er terecht voor een goede salade. Op het pleintje waar het restaurant aan grenst, heerst een leuke sfeer en je kan lekker naar mensen kijken. Volgens mij ben ik hier in twee dagen wel drie keer naar toe gegaan.

Cra. 3 #19-29, Santa Marta

 

Lamart

Ook hier vind je een goede ceviche op de kaart. Het restaurant ligt aan een nauwe, drukke straat waar de locals maar al te graag hun eigen muziek op maximum volume zetten. Het resultaat is een kakofonie aan diverse muziekstijlen. De lijst met sapjes is lang en zijn heerlijk. Aanrader: mango juice.

Cra. 3 #16-36, Santa Marta

Geplaatst in: COLOMBIA

2 reacties op “Waar ga je heen in Colombia?”

  1. Janna schreef:

    Leuk artikel! Ik ben van plan deze zomer door Colombia te reizen, dus ik sla je artikel zeker op 😀

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *