Gamba's met pastis

Gamba’s met pastis – geflambeerd

Altijd als ik over de markt struin, kan ik het niet laten om een paar lekkere gamba’s te kopen. Heerlijk door je curry, pasta of natuurlijk als voorgerecht an sich. Al tijden zat ik te dromen van een voorgerecht van gamba’s met pastis. Waarom? Omdat de smaken in mijn hoofd heel goed leken te combineren. En ik had zin om te flamberen. Misschien vooral dat laatste.

Altijd als ik pastis zie, zou ik willen dat ik een pastis-drinker was. Zuid-Frankrijk, een spel Petanque, de zon; het is zo’n romantisch plaatje. De werkelijkheid wil echter dat ik pastis heel heftig vind en eigenlijk niet zo lekker. Ik probeer het volgende zomer opnieuw. Hopelijk dat ik dan opeens een pastis-drinker ben.

Wat heb je nodig voor gamba’s met pastis (2 personen)?

  • 14 garnalen, ongekookt en met hoofd en schil
  • 2 tenen knoflook
  • 2 gedroogde chilipepers
  • 50 ml pastis (Ricard)
  • een klein bosje bladpeterselie

Hoe maak je het?

Dit is het minst leuke onderdeel van het gerecht: begin met het verwijderen van het darmkanaal van de garnalen. Ik wil de garnalen bakken met schaal en hoofd, omdat dit veel smaak meegeeft aan het gerecht. Daarom snijd ik de rug van de garnaal in, door de schaal heen. Zorg dat je niet te diep snijdt. Daarna kun je makkelijk het darmkanaal eruit trekken. Je hebt even oefening nodig, maar uiteindelijk gaat het redelijk soepel.

Als je eenmaal de garnalen hebt schoongemaakt, zet je een wok op het vuur. Doe hier een beetje olijfolie in en zet het vuur aan. Zorg dat er een aansteker (liefst een lange) al naast de pan ligt om straks te flamberen.

Hak de knoflook in dunne plakjes en hak de gedroogde chilipepers fijn. Doe in de pan en bak 2 minuten. Doe de gamba’s erbij en bak ongeveer 3 minuten, schep halverwege om. Doe de pastis bij de gamba’s.

Als je het leuk vindt om te flamberen, kun je verder gaan met deze stap. Flamberen haalt de alcohol uit het gerecht, maar de gamba’s zijn net zo lekker mét alcohol.

Gelijk na het toevoegen van de pastis, houd je een aansteker in de pan. Er komt nu een grote vlam. Als de vlam na een tijdje niet weggaat (15 seconden), leg je een grote deksel op de pan.

Leg de gamba’s op een schaal en schenk het vocht er overheen. Hak de bladpeterselie grof en strooi over de gamba’s.

Voilà: dit zijn de gamba’s met pastis. Superlekker en vooral leuk om gasten mee te imponeren. Serveer het gerecht met (glutenvrij) brood zodat je het sap lekker kunt opdeppen.

En wat je na het voorgerecht kan maken? Deze pasta met ‘Nduja doet het áltijd goed. Succes!

Geplaatst in: VOORGERECHTEN

2 reacties op “Gamba’s met pastis – geflambeerd”

  1. Miss Glutenvrij schreef:

    Ik ben dol op gamba’s
    Deze slaan we op!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *