gekonfijte knoflook

Zelf gekonfijte knoflook maken

Konfijten is het langzaam garen in vet. Meestal dierlijk vet. Denk maar aan confit de canard bijvoorbeeld: lekkere malse eend uit blik en bomvol vet. Je kunt dezelfde techniek toepassen op knoflook. Door knoflook op laag vuur te garen in olijfolie verandert de smaak. De knoflook wordt mild, boterzacht en een beetje zoetig. Heerlijk! Misschien ben je dan nog benieuwd waarvoor je gekonfijte knoflook gebruikt. Je kunt het op je brood smeren en er dan wat geroosterde tomaatjes overheen doen of eten bij heerlijk gebakken rib-eye. En zo heb je nog wel duizend combinaties. Experimenteer vooral!

Tip 1. Het is belangrijk om het vuur laag te houden. Ik gebruikte een sudderplaatje tussen m’n pan en het fornuis. Toen ik het zonder maakte, ging het te snel met de knoflooktenen.

Tip 2. Je bewaart de gekonfijte knoflook in een (gesteriliseerde) weckpot. Het is ook belangrijk dat de knoflooktenen bedekt nog een laag olijfolie boven zich hebben, zo gaat het niet schimmelen. Je kunt ’t maximaal twee weken in de ijskast bewaren.

Wat heb je nodig voor gekonfijte knoflook?

  • 2 knoflookbollen
  • een takje rozemarijn
  • flink wat olijfolie van goede kwaliteit (zo’n 200-300ml)

Hoe maak je het?

Schil alle knoflooktenen en doe ze in een steelpannetje, doe er ook een takje rozemarijn bij. Giet er net zoveel olijfolie bij zodat de knoflooktenen onder staan. Ongeveer na een half uur kun je het vuur uitzetten.

Het is belangrijk dat de knoflooktenen niet kleuren. Ze blijven wit en horen een beetje doorschijnend te zijn.

Schenk de olie en knoflooktenen in een schone weckpot. Zorg dat er een laag olijfolie boven de tenen is. Je kunt de olijfolie gebruiken door pasta’s of salades. Superlekker!

Latest posts by Bénine (see all)

Geplaatst in: Geen categorie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *