Glutenvrij op reis

Glutenvrij op reis – hoe bereid jij je voor?

Veel vragen die op BeninesKitchen worden gesteld, hebben betrekking tot reizen. Want hoe bereid je je nou voor en wat zijn heerlijke vakantielanden voor mensen met coeliakie? Natuurlijk kan ik hier alleen maar uit eigen ervaring aan bijdragen – ik ben geen gluten deskundige – maar ik ben wel gek van reizen. Daarom  help ik jullie maar al te graag met het vraagstuk: hoe ga je glutenvrij op reis?

De voorbereiding van glutenvrij op reis

 • Ongeacht waar je naartoe op vakantie gaat, er is altijd kans dat je niets te eten kunt vinden dat glutenvrij is. Vooral het ontbijt is een lastig euvel, dus neem eten mee. Wat dan bijvoorbeeld? Denk aan repen zoals die van Nākd, TREK (persoonlijke favoriet), Zonnatura (check de verpakking op gluten, weet namelijk niet of ze allemaal glutenvrij zijn) of Eat Natural. Er zijn er nog veel meer, maar dit is slechts een selectie.
 • Wasa knäckebrod crackers; deze zijn heerlijk voedzaam, vullen je maag en gaan goed met kaas of zoetigheid. Ook ben je niet afhankelijk van een besmette broodrooster.
 • Wil je toch brood roosteren, neem dan bijvoorbeeld deze toaster bags mee. Hier kun je veilig je brood mee roosteren in andere broodroosters en de zakjes gaan vaak mee. Ideaal.
 • Noten. Doen het altijd goed, maar kun je ook vaak op locatie kopen.
 • Tijdens de reis vind ik het fijn om een vullende salade mee te nemen. Als je deze zelf maakt, zit je natuurlijk ook met de Tupperware voor de rest van je reis (prima voor als je met de auto reist, minder fijn met het vliegtuig). Daarom neem ik vaak een verse salade mee uit het schap van de supermarkt.
 • Glutenvrije granola of glutenvrije havermout, hiermee kun je makkelijk je ontbijt voedzaam maken door er yoghurt en fruit aan toe te voegen.
 • En dan misschien de meeste logische en belangrijkste tip. Google. Onderzoek online waar je glutenvrij uit eten kunt en wat handig is. Ik maak meestal een lijst of bel even van te voren als ik het niet vertrouw.

Europese vakantielanden pro gluten

 • Met stip op nummer 1 staat voor mij Italië. Wat een fantastisch land, fijne mensen, mooi landschap én heerlijk glutenvrij eten. Toen ik net gediagnosticeerd was met coeliakie, ging ik voor 2 maanden naar de Amalfikust met het idee dat het terror zou worden wat betreft gluten. Niets is minder waar, het is ontzettend goed geregeld. In de steden maar ook op het platteland zijn ze bekend met coeliakie (in het Italiaans: celiachia) en hebben zowat alle drogisten glutenvrije producten (de supermarkten vaak niet). Koop bijvoorbeeld bij de drogist glutenvrije pasta en vaak kan dit makkelijk bereid worden in het restaurant waar je wilt eten die avond. Restaurants hebben soms ook zelf glutenvrije producten.
 • Portugal. Zelf ben ik slechts 1 keer in Lissabon geweest, maar ook hier kun je goed terecht als je glutenvrij eet. Ontbijttentjes hebben glutenvrije opties, de supermarkten staan bomvol met glutenvrije producten en restaurants zijn goed op de hoogte als ze glutenvrij moeten koken voor je. Ook buiten Lissabon heb je genoeg opties. Google is je beste vriend.
 • Het land Spanje is over het algemeen ook goed ingesteld op mensen die geen gluten eten. Sowieso hebben ze in de supermarkten veel verschillende soorten glutenvrij bier (yehesss) en diverse andere glutenvrije producten. Als je uit eten gaat, moet je even letten op het frituren. Want vaak frituren ze ook andere dingen in het vet die wel bloem bevatten.

Heb jij nou nog andere Europese landen waar je een positieve ervaring mee hebt? Laat het me vooral weten, dan probeer ik dit land mee te nemen in mijn review.

Geplaatst in: COELIAKIE

Eén reactie op “Glutenvrij op reis – hoe bereid jij je voor?”

 1. Sophie de Witte schreef:

  Italië is geweldig idd! Maar engeland en amerika zijn ook echt geweldig! Scandinavië moet ook top zijn, ik ben alleen in Helsinki geweest en dat was al super.

  Ik ga binnenkort naar Japan.. dat vind ik wel spannend maar non stop sushi eten is no problem 😉

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *