Koken Alto Adige

Koken met producten uit de Alto Adige

Afgelopen week was ik bij een kookworkshop in een prachtige kookstudio in hartje Amsterdam om te koken met diverse streekproducten uit Alto Adige.

Begin november was ik al afgereisd naar deze streek in Noord-Italië om mij vooral bezig te houden met de diverse wijnen die uit deze streek komen. Als fervent Italië liefhebber, kende ik deze streek nog niet en ik vond het zo leuk om te zien hoe uniek Alto Adige is. Omdat dit gebied dichtbij de grenzen van Oostenrijk en Zwitserland ligt, is Alto Adige behoorlijk gemixt. Mensen spreken er Duits en Italiaans en dit laat zich ook zien in de keuken. Klassieke Italiaanse ingrediënten worden gemixt met die uit Oostenrijk en Zwitserland, waardoor er unieke recepten uitrollen. Het lijkt me werkelijk te gek om hier ooit terug te keren om te skiën; een combinatie van heerlijk eten, goede wijnen en mooie bergtoppen maken het volgens mij een ideale locatie.

 

Lokale producten uit Alto Adige

Terug naar de kookworkshop. De kookworkshop werd gegeven door Roberta Pagnier (chef bij 24Kitchen). Het idee was dat we 3 gangen gingen bereiden (voor, hoofd en na) waar steeds de producten uit de streek gebruikt werden. Zo was er in elk gerecht de kaas uit deze streek te vinden: Stilfser BOB-kaas. Deze kaas wordt 2 maanden gerijpt en heeft een romig mondgevoel. Grappig feitje: blijkbaar als je kaas lang laat rijpen, gaat dat ten koste van het lactosegehalte. Dit betekent dat de Stilfser kaas lactosevrij is; fijn als je lactose dus niet goed verdraagt.

Een ander element dat in elk gerecht terugkwam was de Südtiroler Speck BGA. Ik moet eerlijk zeggen dat dit product echt mijn favoriet is, het spek is gerookt met een mix van kruiden (zoals o.a. rozemarijn) en wordt dan minimaal 22 weken in de berglucht gerijpt. De smaak is zó goed, dat ik heel benieuwd wat deze spek gaat doen in de zuurkool. Nu al zin in!

Het laatste element dat werd gebruikt in de gerechten was de Südtirolel Apfel BGA. Als je door de Alto Adige rijdt, zie je echt rijen en rijen met appelbomen staan. Ze groeien zelfs tot 1000 meter hoogte. De verschillende soorten appels (13 maar liefst) die daar geproduceerd worden, hebben elk hun eigen smaak.

Natuurlijk werd het 3-gangen menu ook in stijl opgegeten met bijbehorende Alto Adige DOC wijnen (and who doesn’t like day drinking?).

Nu denk je misschien, waarom legt ze al die streekproducten zo precies uit en zegt ze niet gewoon kaas, appels en spek? Dit komt omdat het streekproducten zijn die worden beschermd door het EU-kwaliteitslabel; hiermee zijn ze een voorbeeld van kwaliteit uit Europa. Deze benaming garandeert namelijk dat deze producten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en dat ze komen uit de genoemde regio van oorsprong. Dit geeft consumenten zekerheid voor de productkwaliteit.

 

Latest posts by Bénine (see all)

Geplaatst in: Geen categorie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *