Lange vingers met custard – een klassiek familierecept

Vandaag deel ik een recept met jullie dat mij heel dierbaar is, het is namelijk het familierecept van mijn oma. Als kind was ik dol op dit dessert, dat wij binnen de familie ‘Poolse Muts’ noemen. Vraag me niet hoe deze aparte naam ooit bij dit dessert gekomen is, maar lekker is het sowieso. Toen mijn oma stierf, stierf dit recept eigenlijk ook een beetje. Dus toen ik dit recept vond in mijn moeders boekenkast, heb ik het gelijk opgeslagen en nieuw leven ingeblazen. Zo bijzonder om die smaken van vroeger weer te herbeleven!

Het basis ingrediënt van het recept heb ik moeten aanpassen, om er met z’n allen van te kunnen eten. In plaats van normale lange vingers gebruik ik nu de glutenvrije savoiardi van Schär. Net zo lekker en dus glutenvrij. Het recept maak ik inmiddels vaker als we weer met de familie bijeenkomen, zo blijft mijn oma altijd nog een beetje bij ons.

Als jullie deze Poolse Muts maken, tag me dan via Instagram. Vind het heel leuk als dit recept ook bij anderen thuis wordt gemaakt.

 

Wat heb je nodig voor een grote kom vol (circa 6 personen)?

  • 8 savoiardi van Schär
  • ½ potje abrikozenjam (liefst Bonne Maman)
  • 50 ml madeira
  • een halve liter melk
  • 50 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 5 eetlepels suiker
  • 2 tl maizena

Hoe maak je de Poolse Muts?

Hoe maak je de Poolse Muts?

Neem een diepe kom en leg enkele lange vingers op de bodem, besmeer met abrikozenjam. Doe dit met de volgende 2 lagen ook. Je legt dan dus 4 lange vingers onder en 4 lange vingers hierop. Heb je – net als ik – een grote ovalen ovenschaal, dan kun je ook de hele bodem met lange vingers bedekken (dit betekent soms afbreken).

Giet vervolgens de madeira over de lange vingers zodat deze later niet gaan drijven in de vla.

Dan gaan we verder met de custard. Doe in een pannetje de halve liter melk, de slagroom en de inhoud van het vanillestokje. Breng dit voorzichtig aan de kook en roer zo nu en dan door.

Ondertussen scheid je de eieren en doe je de eidooiers in een mengkom. Doe hier het suiker en de maïzena ook bij. Mix dit een halve minuut door elkaar.

Als de melk inmiddels warm is geworden giet je de helft beetje bij beetje bij de eidooiers terwijl je mixt. Zorg dat er geen klontjes zijn en giet het mengsel dan weer terug bij de melk in de steelpan. Breng het geheel weer aan de kook en blijf roeren met een garde zodat de custard niet aanbrandt. Na enkele minuten moet het al flink wat dikker zijn geworden. Giet de custard over de lange vingers en laat even afkoelen voordat je het geheel in de ijskast schuift om op te stijven.

Ik heb als decoratie nog 1/3 lange vinger fijngemalen en er overheen gestrooid ter decoratie. Dit kun je natuurlijk ook doen.

 

Custard met lange vingers

Latest posts by Bénine (see all)

Geplaatst in: DESSERTS & TAARTJES

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *