Glutenvrije pastéis de nata

Glutenvrije pastéis de nata

Pastel de nata, ook wel bekend als pastel de Belém vindt zijn oorsprong in de wijk Belém (Lissabon). De custardtaartjes worden overal in Lissabon verkocht, zelfs glutenvrij! Toen ik daar begin 2018 was, haalde ik er mijn hart op en at minstens 2 pastéis per dag. Minstens. Daar maakte ik ook mijzelf de belofte om de custardtaartjes te reproduceren wanneer ik terug zou zijn in Nederland.

Het duurde dus even (anderhalf jaar, maar dat terzijde) en inmiddels heb ik er een heerlijk recept voor gemaakt. Belangrijk is dat je verse eitjes hebt en je hoofd erbij houdt, dan is het namelijk helemaal niet moeilijk. Laat je dus niet afleiden, dan heb je binnen een handomdraai een verse pastel de nata in je mond. Geloof me: het is het waard.

 

Wat heb je nodig voor 6 pastéis de nata?

  • Pakje glutenvrije bladerdeeg van Consenza (250 gram)
  • 280 ml volle melk
  • 4 eierdooiers
  • 1,5 el glutenvrije bloem
  • 70 gram suiker
  • ½ vanillestokje
  • snuf kaneelpoeder

 

Hoe maak je deze glutenvrije pastéis de nata?

Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien. Vet 6 vormpjes van een cupcake-bakblik in en vouw hier de ontdooide vellen bladerdeeg in. Snijd overgebleven bladerdeeg aan de bovenkanten weg zodat je mooie, ronde vormpjes krijgt. Verwarm dan de oven voor op 250 graden.

Neem 140 ml melk en doe dit in een steelpan met de inhoud van het vanillestokje, kaneelpoeder en de helft van de suiker. Verwarm dit al roerend maar breng niet aan de kook, zet daarna het vuur uit.

Mix in een kom de 4 eierdooiers met de bloem en de resterende suiker. Voeg dan beetje voor beetje de overige melk erbij totdat het een glad beslag is. Voeg dan de warme melk eraan toe en meng door elkaar. Giet dan het gehele beslag terug in de steelpan en zet het op laag vuur. Blijf roeren (belangrijk, anders krijg je klonten!!) totdat er een dikke vla is ontstaan. Draai dan het vuur uit. Schenk de custard in de bladerdeegcups en zet het 8/9 minuten zo hoog mogelijk in de oven zodat de bovenkant donkere plekjes krijgt. Laat afkoelen en haal dan voorzichtig de glutenvrije pastéis de nata uit de vormpjes. Eet lauwwarm.

 

PS: gaat jouw oven niet tot 250 graden? Zet dan op het warmst mogelijk en laat de pastéis de nata iets langer (niet te lang) garen.

 

Glutenvrije pastéis de nata

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *