Een perfecte dag in de Bourgogne

Een perfecte dag in de Bourgogne

De meeste lekkerbekken die van mooi eten houden, genieten ook graag van een glaasje wijn. Zo ook ik. Ik geloof dat ik niet veel ouder dan 12 ben geweest toen ik mijn eerste minuscule slokje wijn kreeg. Niet omdat mijn ouders mij graag op mijn hoofd zagen dansen (kan ik ook helemaal niet), maar omdat ze benieuwd waren wat ik ervan vond. Toen ik amper 16 was dronk ik al witte én rode wijn en genoot ik ervan. Nu, decennia na mijn eerste slokje, vind ik wijn zo leuk dat ik cursussen volg om exact te kunnen benoemen wat ik proef. Ook probeer ik heel graag diverse typen wijn bij gerechten om te kijken wat de ultieme smaak combinatie heeft.

Niet heel gek dus dat ik graag naar wijngebieden ga om nóg meer te proeven, te leren en vooral om te zien. De Bourgogne is de wieg van de beste chardonnays en pinot noirs; een beter kans vind je dus niet om alles te proeven (en mee naar huis te nemen).

 

Waar moet je slapen voor een perfecte dag in de Bourgogne?

De Bourgogne loopt van Chablis tot en met Macon en is dus een heel smal maar uitgestrekt gebied. Om mijzelf te centraliseren vond ik het handig om in de buurt van Beaune te verblijven, dit ligt dichtbij alle belangrijke wijngebieden waar ook de mooiste grand crus vandaan komen.
Om het heerlijke fantastische Franse gevoel vast te houden heb ik geslapen bij Hostellerie Le Cèdre. Een sprookjesachtig 5-sterren hotel met prachtig interieur, heerlijke bedden, en een mooie binnentuin waar je kunt ontbijten. Of cocktails kunt drinken. De service van het hotel is echt fantastisch en je komt hier helemaal tot rust na een energieke dag wijn drinken. Wacht, zei ik dat echt?

Hostellerie Le Cèdre, 12 Boulevard Maréchal Foch, Beaune.
Website: www.lecedre-beaune.com

 

Belangrijk! Waar ga je eten?

Als je ergens lekker kunt eten, is het wel in Frankrijk. Verwacht in de restaurants veel vis en vlees, heerlijke (stink)kazen en natuurlijk baguettes. Glutenvrij op pad in Frankrijk is lastig, op de één of andere manier is het bij de Fransen nog niet echt geland en zijn ze eigenlijk slecht voorbereid als het gaat om glutenvrij eten. Daarmee wil ik zeggen, ga daar niet vragen of ze glutenvrij brood hebben, ze weten niet dat het bestaat. Dus dat kun je misschien beter vanuit Nederland meenemen…

  1. Restaurant Clos du Cèdre bevindt zich bij het hotel Le Cèdre. Makkelijker dan dit wordt het niet. Als je denkt te moeten inleveren op smaak: zeker niet. Het restaurant heeft 1 Michelinster en legt je werkelijk in de watten. Van aperitief tot de kaas-trolley, alles is lekker en op een prachtige manier gepresenteerd. Werkelijk fantastisch en je kunt rollend naar je kamer.
  2. Le Jardin des Remparts is ook in Beaune, heeft eveneens een Michelinster en een heerlijke tuin. Perfect om te lunchen dus. Zelf vind ik het stukken leuker om buiten te zitten dan binnen wat betreft aankleding en sfeer.

 

Wat ga je doen?

Als je in hét wijngebied van Frankrijk bent (laat het ze niet horen in Bordeaux), kun je natuurlijk niet weggaan zonder minstens een dozijn wijnen te hebben geproefd. Het beste kun je daarom een tour boeken waar ze je meenemen en alles uitleggen over de Bourgogne en de terroir.
Ikzelf boekte bij Divine Bourgogne Tours waar je een keuze kunt maken uit diverse tours. Ik koos voor een dagtoer van de Côte de Nuits; hier krijg je 16 wijnen te proeven (er staat officieel 12, maar je krijgt veel meer) waaronder 2 Grand Cru wijnen. Ontzettend leuk om te doen!

Heb je meer tijd dan 1 dag? Dan kun je er ook voor kiezen om een fiets tour te doen door de wijngaarden of om een ballonvlucht te doen. Allebei hartstikke leuk!

Geplaatst in: FRANKRIJK

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *