Provençaalse groenten

Provençaalse groenten uit de oven

Wanneer ik ga koken voor vrienden, vind ik het fijn om zoveel mogelijk te kunnen voorbereiden. Dit betekent dat wanneer we gaan eten, ik een minimaal aantal handelingen hoef te verrichten om een lekker diner op tafel te zetten (betekent: meer tijd voor je gasten en om te genieten van een goed glas wijn). De Provençaalse groenten vallen voor mij in dit kader. Zet het lekker van te voren in de oven, en wanneer de gasten er zijn zet je het nog enkele minuutjes terug zodat je het gerecht wel warm op tafel kan zetten. Ideaal.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 3/4 courgette
  • 1 1/2 aubergine
  • 4 roma tomaten
  • 2 rode uien
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 8 gram rozemarijn

Hoe maak je een schaal Provençaalse groenten

Eerst starten we met het grillen van de aubergines. Snijd de aubergines in plakjes van 1 centimeter. Zet dan een pan op hoog vuur met een scheutje olijfolie erin, bak vervolgens de plakjes aubergine aan elke kant 5 minuten. Ga door tot alle plakjes op zijn, voeg zo nu en dan wat olijfolie aan de pan toe.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de courgette, tomaten en rode uien ook in plakken. Pak vervolgens een kleine (evt rechthoekige) ovenschotel erbij en wissel de plakjes groenten af van elkaar zodat je een kleurig geheel krijgt. Het oog wil ook wat.

Doe daarna de olijfolie in knoflook in een schaaltje en zet hier een staafmixer op. Giet deze knoflookolie vervolgens over de groenten in de ovenschotel. Steek dan de takjes rozemarijn tussen de groenten en zet de schotel 40 minuten in de oven.

Dien eventueel op met nog wat verse takjes rozemarijn.

Tip: de Provençaalse groenten zijn lekker om te serveren om kruidige aardappeltjes en een mooi stuk vlees of vis.

Geplaatst in: HOOFDGERECHTEN

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *