Pruimen galette met vijgenjam (glutenvrij)
Enkele jaren geleden was ik niet goed in bakken, behalve brownies was het een ware ramp. Ik geloof dat er vorig jaar thuis zelfs gezegd werd, dat ik het misschien maar moest opgeven. Dat deed ik dus niet en daar is deze pruimen galette het bewijs van. Het is inderdaad waar dat bakken met glutenvrij meel een stuk moeilijker is, maar je moet blijven oefenen!
Mijn zelfgemaakte macarons lijken vooralsnog nog steeds op quasimodo en mijn eclairs op ingezakte puddingbroodjes, maar je moet wel wat te blijven wensen hebben.
Wat heb je nodig voor deze pruimen galette? Goed voor 8 stuks:
- 150 gram glutenvrije meel
- 35 gram kristalsuiker + 1 eetlepel
- 75 gram ongezouten roomboter
- 30 ml water
- 450 gram pruimen
- 3 eetlepels vijgenjam
- 1 el bruine basterdsuiker
- 1 ei
Hoe maak je een glutenvrije pruimen galette?
We beginnen met het maken van het deeg. Laat de boter op kamertemperatuur komen.
Doe het meel in een een beslagkom en voeg hier de 35 gram suiker (dus niet de extra eetlepel) aan toe en de roomboter. Begin met kneden en giet halverwege het water erbij, blijf doorkneden totdat er een soepel deeg ontstaat. Maak er een bol van en wikkel dit in een velletje vershoudfolie, laat dit een half uur buiten de ijskast rusten.
Ondertussen kun je verder gaan met de vulling van de galette. Was de pruimen en snijd ze in plakjes, verwijder wel de pit. Wanneer het deeg klaar is met rusten, verwarm je de oven voor op 175 graden.
Rol het deeg uit op een met meel bestoven blad, probeer het zo te rollen dat je de vorm van een cirkel krijgt. Leg een velletje bakpapier op een bakplaat, leg hier voorzichtig het uitgerolde deeg op. Begin dan met het uitwaaieren van de schijfjes pruim. Doe vervolgens de vijgenjam over de pruimen en strooi de basterdsuiker er over, vouw dan de randen van het deeg over de pruimen.
Klop een eitje los en bestrijd de deegranden met het ei. Strooi dan de eetlepel kristalsuiker over de randen en schuif de taart voor 40 minuten in de oven. Laat na het bakken de galette een uurtje afkoelen voordat je begint met eten.
Tip: je kunt de vijgenjam natuurlijk kopen, maar ook zelf maken. Wil je weten hoe dit moet? Kijk dan naar het recept voor vijgenjam.
Een reactie achterlaten