Recept voor vegetarische & glutenvrije samosa’s
Wie foodmarkten bezoekt, weet dat de geur van vers gemaakte samosa’s onweerstaanbaar is. Althans, volgens ondergetekende. Helaas worden er nooit glutenvrije samosa’s gemaakt, dus vandaar dat ik ging kijken of het mij zou lukken om het zelf te maken. Normaal worden de samosa’s gemaakt van filodeeg, bij gebrek aan glutenvrij filodeeg heb ik nu voor bladerdeeg gekozen. Niet helemaal hetzelfde maar desalniettemin erg lekker. Zo lekker dat ik ze alle 6 in mijn eentje opgegeten heb…
Samosa’s komen van origine uit India en wordt vaak gevuld met hartige ingrediënten als aardappel, currykruiden en erwten.
Wat heb je nodig voor 6 glutenvrije samosa’s?
- 1 pak glutenvrij bladerdeeg (ik gebruikte de bevroren bladerdeeg van Consenza)
- 2 kleine aardappels (circa 130 gram)
- 1/2 prei
- 1/2 tl komijnzaad
- 1 tl garam masala
- snuf chilipoeder
- snuf zout
- 75 gram (bevroren) doperwten
Hoe maak je de samosa’s?
Haal de bevroren bladerdeeg stukjes uit de verpakking en laat ze op kamertemperatuur komen. Verwarm dan de oven voor op 180 graden.
Zet een klein pannetje op het vuur en breng het water aan de kook. Schil de aardappels en snijd in stukken. Laat dit in de pan ongeveer 10 minuten koken totdat ze gaar zijn.
Begin ondertussen alvast met de rest. Zet een koekenpan met een scheut zonnebloemolie op het vuur. Was en snijd de prei in ringen en doe dit samen met het komijnzaad, garam masala, chilipoeder en zout in de pan. Doe na enkele minuutjes de doperwtjes erbij en laat dit meebakken op zacht vuur. Wanneer de aardappels klaar zijn, giet je deze af en snijd je ze fijn. Voeg dan aan de pan toe. Bak alles nog 5 minuten en roer geregeld door elkaar.
Haal de pan van het fornuis. Nu gaan we beginnen met het vullen van de samosa’s. Doe een volle eetlepel met het aardappelmengsel in een hoek van het bladerdeeg. Vouw dan de andere hoek kruislings, zodat je ze dicht kunt vouwen als een driehoek. Let op: omdat bladerdeeg gaat uitzetten, moet je het echt heel goed dichtmaken aan de zijkanten zodat de vulling niet ontsnapt.
Leg de samosa’s op een velletje bakpapier en bak ze circa 25 minuten in de oven. Je kunt ze serveren met een lepeltje mango chutney of anders met een raita (stiekem denk ik dat de mango chutney eigenlijk lekkerder is).
oeh! Lijkt me lekker! Ga ik vanavond maken!