nazka

Review: Nazka in Amsterdam

Midden aan de drukke Van Woustraat in Amsterdam, vind je het kleurrijke restaurant Nazka. Een restaurant dat een ode is aan de moderne Peruaanse keuken. Elk gerecht van het tasting menu vertelt je iets over het land waardoor je feitjes over het land zelf en natuurlijk de keuken te weten komt. Ik neem je mee.

Pisco Sour en salsa

We starten met een Pisco Sour (ik ben gek op een goede Pisco Sour, but then again: who isn’t?) en een oester van de dag. We zijn niet de enigen met dit idee, wat het geratel van de cocktailshaker blijft de hele avond doorgaan, terwijl er om ons heen lekkere cocktails op tafel worden gezet. De Pisco Sour komt in drie smaken, waarvan ik er twee heb geproefd (allebei 10 punten) en op de achtergrond hoor je vrolijke salsa. Ik heb er zin in!

Tasting menu van Nazka

Terwijl we van onze Pisco Sours drinken, kijken we met een schuin oog naar de kaart. Je kunt kiezen uit twee tasting menu’s: het viergangen menu (65 euro) en het zesgangen menu (87 euro). We kiezen voor zes en nemen daar het wijnarrangement bij (63 euro). Op het menu staan een paar klassiekers zoals de ceviche, tiradito en pulpo. Bij de rest heb ik geen idee wat ik kan verwachten.

Het eerste gerecht, de ceviche, is al compleet anders dan verwacht. Het is gemaakt van beetgare witte asperge, Thaise groene curry, kaffir en crispy rode quinoa. Erbij komt een glas frisse sake, verrassend, maar het klopt als een bus. Ik lik nog net mijn bord niet af.

Voor de tiradito wordt een wisselende vis gebruikt, afhankelijk van wat er beschikbaar is en in het seizoen. Vandaag is het corvina. Erbij komt biet, crispy kale, puree van zoete aardappel en leche de tigre. De smaken zijn friszuur, zoet en creamy. Er wordt een lichtrode Brachetto bij geschonken die lichtzoet van smaak is. Gek, maar toch lekker.

Vinicunca

Dan volgt een mille-feuille van Peruaanse aardappel met drie verschillende salsa’s. Het gerecht is geïnspireerd op de Vinicunca, de regenboogberg in Peru. Het barst van de kleuren en ziet er erg spectaculair uit. Bijna net zo spectaculair smaakt de witte Argentijnse wijn (voor de liefhebbers, hij heet Alma Negra) die erbij geschonken wordt.

Het volgende gerecht heet cabbage nikkei. De spitskool is gegrild op vuur met erbij een puree van aardpeer en groene chutney. Het totaal is een beetje machtig, maar het wordt heerlijk gecombineerd met een rokerig glas Cinsault van Pedro Parra uit Itata, Chili. Het past perfect bij de rokerigheid van de spitskool.

Dan komt er pulpo op tafel, al heb ik zelf gekozen voor een versie met paddenstoelen. Het wordt geserveerd met choclo (een witte soort mais) en salsa anticuchera. Er komt een rood glas wijn bij van Malbec en Bonarda.

Toet

Na al deze bijzondere gerechten krijgen we een palate cleanser van passievrucht. Daarna volgt een chocoladetoetje met ají limo (een pittig Peruaans pepertje) en sorbetijs van sinaasappel. In het glas een dessertwijn waar sinaasappelzest aan toegevoegd is. Een mooie afsluiter van een heerlijk diner.

De bediening van Nazka is kundig en weet ons veel te vertellen over de Peruaanse ingrediënten. Ze zijn attent en hebben gelijk door als je iets van ze wilt. Iets wat je vandaag de dag niet vaak meer aantreft in Amsterdam. Het zorgt ervoor dat je echt een avond weg bent. Bijna in Peru zelf.

Geplaatst in: Geen categorie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *