Saam restaurant

Review: SAAM restaurant in Amsterdam

Afgelopen week heb ik gegeten bij SAAM restaurant, een nieuwe plek bij Ouderkerk aan de Amstel. De introductie was veelbelovend: een samenkomen van de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse keuken, waar ze koken met eerlijke en pure producten. That sounds promising.

Het eten bij SAAM restaurant

We kregen het tasting menu, ook wel de spyskaart genoemd in het Zuid-Afrikaans. Het menu bestaat uit vijf gangen (prijs: 85 euro) en je kunt hierbij een wijnarrangement nemen (à 9 euro per glas).

Het eerste gerecht van makreel met wilde sisho en venkel, gecombineerd met een heerlijke Vouvray uit de Loire streek. Een goede combinatie en bijzonder door de crunch op de makreel.

Daarna kwam mijn lievelingsgerecht: noordzeekrab met topinamboer (?) en suurvygie (??). Geen idee wat de laatste twee ingrediënten waren, maar het was écht bijzonder. Vooral ook door de Zuid-Afrikaanse wijn waar ik extreem enthousiast van werd. We dronken er een glas Experimental White van Minimalist Wines bij. Laat ik nou net over twee weken naar Zuid-Afrika gaan. Ik ga er zeker weten langs.


Hier ergens tussendoor kwam er een brood met allerlei lekkers. En dit verdient echt een eigen paragraaf omdat het echt fantastisch was. Er kwam opgeklopte boter bij op een sokkel (jawel, een sokkel!) en olijfolie met spekbokking. Sorry voor het intermezzo, we gaan we door met de rest van het menu.


Als tussengerecht serveerden ze cèpes met miso en eidooier. Perfect aangesloten op de herfst en bijzonder door de verschillende bereidingen van de cèpes. De wijn, een Saint-Véran uit de Bourgogne, vond ik wat minder. Waarschijnlijk omdat de eerdere twee glazen wijn zo bijzonder waren.

Het hoofdgerecht was een geitenbokje om te delen. Mooi vlees, wat je eigelijk te weinig eet omdat geitenbokjes niet zo in trek zijn in Nederland. We kregen meerdere bereidingen van de geitenbok en ze waren allemaal even verrukkelijk! Erbij was een glas Die Verlore Bokooi uit Zuid-Afrika. Het begint een beetje eentonig te worden, maar ook die wijn was erg lekker. Jammer dat het ergens in the middle of nowhere ligt, anders was ook die op mijn planning gekomen.

Als toet was het kaapse goudbes met baobab en macadamia. Lekker, maar echt lekker was eigenlijk – weer – de wijn. Een Riesling Spätlese. Je proeft de bekende petrolsmaak (vind ik heerlijk) en al heeft ‘ie iets zoets, het is zeker geen dessertwijn. Dit maakte de balans met het dessert perfect.

Het interieur

Ook dit verdient wat extra aandacht. Want hoe fijn als niet alleen het eten goed is, maar dat mooi, gezellig en warm is. Het restaurant heeft veel beige tinten en hout, wat het de warmte geeft. Er is veel glas, waardoor je – met daglicht – mooi over de Amstel kunt uitkijken.

Ik kan nu al niet wachten om weer terug te komen. Dan boek ik een lunchsessie zodat ik van het uitzicht kan genieten en betere foto’s kan maken.

Schrijf het op in je restaurantenlijstje. SAAM restaurant, daar wil je heen.

Saam restaurant

Geplaatst in: Geen categorie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *