Ribera del Duero

Alles over de wijnstreek Ribera del Duero

Afgelopen week had ik proeverij van wijnen uit de wijnstreek Ribera del Duero. Een streek waar ik persoonlijk erg fan van ben, vanwege de complexe wijnen die er gemaakt worden. Je leest er alles over in deze blog.

De streek

Ribera del Duero ligt in het noorden van Spanje, tussen Bilbao en Madrid in. Het gebied ligt op een soort plateau, op ongeveer 800 meter hoogte, en aan een rivier: de Duero. Door de hoogte en het continentale klimaat zijn de weersomstandigheden bar. In de zomer wordt het er bloedheet (denk 40+ graden), in de winter is het guur met temperaturen onder nul. De bodem van Ribera del Duero bestaat grotendeels uit kalkhoudende kleigrond, wat water goed vasthoudt en koel blijft tijdens de zomer.

De druiven in Ribera del Duero

De druiven die in dit gebied groeien, zijn bijna allemaal rood en voornamelijk Tempranillo. Wat in Ribera del Duero trouwens weer anders wordt genoemd, namelijk Tinto Fino. Verwarrend. Door de hoogte van het gebied is het er overdag flink heet, maar ’s avonds koel. Dit zorgt voor complexiteit en balans in de wijnen. Als het er alleen maar warm is, krijg je vaak wijn met veel gestoofd fruit maar zonder zuren. De zuren zijn nodig om de wijn in balans te trekken en zorgen er ook voor dat de wijn langer houdbaar is. Daarbij heeft de tempranillo druif een dikke schil die behoorlijk wat tannine afgeeft. Deze combinatie zorgt voor een wijn met veel potentie. Afhankelijk natuurlijk van wat je er verder mee doet.

Wat proef je?

Wanneer je een rode wijn uit Ribera del Duero drinkt, is ’t meestal een wat zwaardere wijn. Perfect om te combineren met eten dus, en minder voor bij een borrel. Ik zal proberen te benoemen wat je vaak proeft. De aroma’s zijn zwart (gestoofd) fruit, tabak, vanille, chocolade, stal (als in paardenstal, en ja dat is lekker!), cederhout en kruidig. Tijdens de tasting kreeg ik negen verschillende wijnen te proeven, die allemaal perfect gecombineerd werden met gerechten. Een feestje.

Ontdek vooral dus zelf. Haal een lekkere fles wijn en combineer het met een mooi gerecht, zoals deze rib-eye.

Latest posts by Bénine (see all)

Geplaatst in: WIJN

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *