gegrilde salade van watermeloen

Salade van gegrilde watermeloen en feta

Met deze zomerse temperaturen snak ik altijd naar frisse gerechten waar je niet te lang voor in de keuken hoeft te staan. Zoals deze salade van gegrilde watermeloen; die kun je perfect maken op je barbecue (of als je die niet hebt: grillplaat).

Fleur de sel

De finishing touch op dit gerecht is de fleur de sel van Le Saunier de Camargue. Fleur de sel is het puurste zout wat er is. De ongelijke kristallen van Le Saunier de Camargue zorgen voor een mooi effect op het eten en geven een delicate smaak af. Dit zout wordt in de Camargue (een gebied in Zuid-Frankrijk) geoogst uit de Mediterrane zee op een 100% natuurlijke manier. Nu denk je misschien? Dûh, zout wordt toch altijd natuurlijk geoogst? Blijkbaar niet. Er zijn ook soorten zout die uit gesteentes worden gehakt (soms zelfs met dynamiet eruit worden geblazen). Ik had zelf echt geen idee.

De Camargue heeft een microklimaat met veel droge dagen, veel zon en wind. Dat is dus ideaal voor zoutoogst. Vroeger legden de Romeinen er een netwerk van zoutbedden aan, waarbij het zeewater op een natuurlijke manier verdampt, en het zout achterblijft. Op de heetste dagen van het jaar, in juli en augustus, kristalliseert een dun laagje fleur de sel bovenop het water. En dit is hoe het nog steeds eraan toe gaat.

Wat heb je nodig voor een salade van gegrilde watermeloen?

  • 1/4 watermeloen (een pitloze is lekker makkelijk)
  • 15 gram pistachenootjes
  • 60 gram feta
  • 1 kleine rode ui
  • een paar takjes verse munt
  • een snufje fleur de sel

Hoe maak je het?

Maak je barbecue aan of zet een grillplaat op het vuur. Snijd de watermeloen in plakken en vervolgens in punten. Dep de watermeloen met een keukenpapiertje en bestrijk ze met olijfolie. Leg de punten watermeloen vervolgens op de barbecue en grill ongeveer 5 minuten per kant.

Zet ondertussen een koekenpan op het vuur en bak hier kort de pistachenootjes in, ongeveer 3-4 minuten.

Wanneer de watermeloen donkere strepen heeft op het vruchtvlees, leg je de stukken op een bord. Verkruimel hier feta kaas overheen. Snijd een rode ui in dunne ringen en doe dit erbij. Hak de pistachenootjes grof en strooi over de watermeloen.

Knip dan wat verse bladpeterselie eroverheen en eindig met de fleur de sel. Deze fleur de sel van Le Saunier de Camargue heeft namelijk een mooie structuur, die beter tot z’n recht komt als je het als laatste over eten heen strooit.

En, wat vind jij van de salade van gegrilde watermeloen? Je kunt dit gerecht heel goed combineren met een rib-eye van de barbecue!

gegrilde watermeloen
Latest posts by Bénine (see all)

Geplaatst in: VOORGERECHTEN

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *