Sauté di vongole

Sauté di vongole: een makkelijk recept

Ik ben gek op kleine voorgerechtjes, vooral als je er met meerdere mensen van kan eten. Een van de lekkerste voorgerechten om te delen is deze sauté di vongole.

Je kunt de vongole voor veel verschillende type schelpjes inwisselen: zoals mosselen of kokkels. Ikzelf gebruik meestal de vongole, maar als ze een netje met lokale kokkels zijn met een goede prijs, kies ik voor die!  Wat is het verschil? De kokkels zijn wat voller en groter dan de vongole (ook wel venusschelpen genoemd), maar ook wat minder delicaat. Het is licht, zomers, fris en is gezellig om te delen. Het gaat daarom ook perfect met een frisse witte wijn, zoals een Greco di Tufo uit de regio van Campania!

Wil je nog meer hapjes bij dit gerecht serveren? Ga voor deze lekkere crostini met burrata en citroen.

Wat heb je nodig voor de sauté di vongole (2-4 personen)?

  • 1 kilo venusschelpen of kokkels
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 gedroogde chilipeper, fijngehakt
  • een handvol platte peterselie
  • 1 vol glas witte wijn, zoals Sauvignon Blanc
  • 1 citroen

hoe bereid je de vongole?

Was de schelpjes heel goed in water, zodat je al het zand wegspoelt. Als je schelpjes vindt die open zijn, tik je er tegenaan om te zien of ze dichtgaan. Blijven ze open? Dan gooi je ze weg (omdat ze dood zijn).

Zet een diepe pan op het vuur. Doe hier een beetje olijfolie in en zet het vuur op midden-hoog. Doe vervolgens de fijngehakte knoflooktenen en chilipeper in de pan, samen met de fijngesneden steeltjes van de peterselie. Voeg de vongole of kokkels eraan toe. Doe het glas wijn erbij en leg de deksel op de pan. Zet het vuur lager.

Na twee minuten schud je met de pan zodat andere schelpjes ook in de wijn komen te liggen. Laat nog eens twee minuten garen en haal dan de deksel eraf en zet het vuur uit.

Giet de schelpjes in een diep bord. Knip vervolgens de rest van de peterselie eroverheen en snijd de citroen in twee stukken en serveer ernaast.

Schenk jezelf een glas wijn in en geniet van de sauté di vongole!

Sauté di vongole

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *