Sauté di vongole

Sauté di vongole: een makkelijk recept

Ik ben gek op kleine voorgerechtjes, vooral als je er met meerdere mensen van kan eten. Een van de lekkerste voorgerechten om te delen is deze sauté di vongole.

Je kunt de vongole voor veel verschillende type schelpjes inwisselen: zoals mosselen of kokkels. Ikzelf gebruik meestal de vongole, maar als ze een netje met lokale kokkels zijn met een goede prijs, kies ik voor die!  Wat is het verschil? De kokkels zijn wat voller en groter dan de vongole (ook wel venusschelpen genoemd), maar ook wat minder delicaat. Het is licht, zomers, fris en is gezellig om te delen. Het gaat daarom ook perfect met een frisse witte wijn, zoals een Greco di Tufo uit de regio van Campania!

Wil je nog meer hapjes bij dit gerecht serveren? Ga voor deze lekkere crostini met burrata en citroen.

Wat heb je nodig voor de sauté di vongole (4 personen)?

  • 1 kilo venusschelpen of kokkels
  • 1 vol glas witte wijn
  • platte peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 klein uitje
  • chilivlokken
  • 1 citroen

hoe bereid je de vongole?

Was de schelpjes heel goed in water, zodat het zand weg gaat. Als je schelpjes vindt die open zijn, moet je deze weggooien. De open schelpjes zijn namelijk al dood. Zet vervolgens een grote pan op het vuur. Doe hier een beetje olijfolie in (geen extra vergine) en zet het vuur op midden-hoog. Doe vervolgens de knoflooktenen, het uitje en de chilivlokken in de pan, samen met de fijngesneden steeltjes van de peterselie. Als de ui glazig begint te worden, kun je het vongole of kokkels erbij doen. Doe gelijk het glas wijn bij de schelpjes en leg de deksel op de pan. Zet het vuur een beetje lager.

Na een twee minuten schud je met de pan zodat andere schelpjes ook in de wijn komen te liggen. Laat nog eens twee minuten garen en haal dan de deksel eraf en zet het vuur uit.

Giet de schelpjes in een diep bord. Knip vervolgens de rest van de peterselie eroverheen en snijd de citroen in twee stukken en serveer ernaast.

Schenk jezelf een glas wijn in en geniet van de sauté di vongole!

Latest posts by Bénine (see all)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *