How to: self-detox

How to: self-detox

Detoxen is hot. In Amsterdam zijn er inmiddels meer juice bars dan kerken, die allemaal hun eigen mega-gezonde-over-the-top detox programma hebben. Superleuk voor die sapbarretjes, maar ik word daar weinig enthousiast van. Het enige wat over the top is met detoxen is het astronomische bedrag dat men op tafel moeten leggen, om geen vast voedsel of alcohol te nuttigen (equals: no fun), zodat ze zich louter op geperste sapjes kunnen storten. Hoezee.

Nou kan ik, als ik me een beetje verdiep in dit type mens, het wel begrijpen dat je een soort van ‘grote schoonmaak’ in je lichaam wilt houden. Dat doe je thuis immers ook om de zoveel tijd. Máár lieve mensen, met de juiste ingrediënten kan je er ook zelf voor zorgen dat je goed detoxt. Koop van het geld liever een paar leuke schoenen, daar heb je immers veel meer plezier van!

Tips om zelf te detoxen

Het is misschien een verandering van je levensstijl, maar als je je bewust bent van de slechte en goede voedingsstoffen en dit weet in te passen in je dieet, zal je op de lange termijn positieve effecten ondervinden!

We beginnen met wat je moet elimineren:

  • Cafeïne. Ik weet niet hoe gezellig jij bent in de ochtend, maar cafeïne kun je beter vermijden. Cafeïne zit in koffie, zwarte thee, energie- en frisdranken. Het stofje zorgt ervoor dat je lichaam extra stresshormoon aanmaakt (cortisol) en onttrekt vocht van je lichaam. Even laten staan dus.
  • Alcohol. Hoe lekker we het ook vinden, ook dit onttrekt vocht van je lichaam.
  • Sigaretten. Ik geloof niet dat ik dit hoef uit te leggen.
  • Lactose & gluten. Voor veel mensen is dit moeilijk verteerbaar en leidt tot allerlei klachten.
  • Suiker.

Maar wat is dan wel goed voor je?

  • Drink genoeg water, ongeveer anderhalf tot twee liter. Genoeg vocht maakt je lichaam namelijk blij, zo is het evident voor de opname van je voedingsstoffen en wordt je lichaamstemperatuur er door geregeld. Groene thee mag overigens ook.
  • Eet veel groene (blad)groenten – of maak er een sapje van als je dat leuker vindt. Groene groenten bevatten enorm veel antioxidanten, mineralen en vezels en verminderen tal van enge ziektes. In je blender ermee! Denk bijvoorbeeld aan spinazie, boerenkool, andijvie, diverse soorten sla, broccoli, zeewier, avocado of spruitjes.
  • Pitten, zaden en onbewerkte noten. Je hoeft echt niet alleen maar vloeibaar te eten. Noten, pitten en zaden bevatten gezonde vetten (omega-3 en omega-6), voedingsvezels en eiwitten. Lekker toevoegen aan je voeding dus.

Ik zou het echt een straf vinden als ik me alleen aan bovenstaande voeding mag houden, dat is voor de diehards. Als levensgenieter eet ik liever alles met mate; ik krijg genoeg gezonde voedingsstoffen binnen en ik zorg ervoor dat ik rustig aan doe met de toxines. Bewust eten dus! Maar hoe je het natuurlijk zelf invult is persoonlijk.

Succes!

Heel veel liefs -X

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *