spaghetti alla norma

Spaghetti alla Norma

Altijd heb ik keihard geroepen dat ik olijven niet lekker vindt in m’n pasta en al helemaal niet op m’n pizza. Ik moet dat toch maar even gaan terugnemen.
Inderdaad vind ik die grote, zwarte en bittere knotsen die doorgaan voor olijven niet te eten, maar als je van die kleine en ziltige olijfjes fijn snijdt en door je basis van je pastasaus mengt: o-ver-heer-lijk. Perfect voor een saus zoals die van de spaghetti alla Norma.

Je hebt een tikkeltje geduld nodig aangezien je eerst alle plakjes aubergine moet grillen voordat je aan de saus kan beginnen, maar die extra liefde en tijd proef je dan ook zeker terug in het gerecht. Voor mij is dit een typisch feel good gerecht wat nog lekkerder smaakt als het buiten regent.

Wat heb je nodig voor 2 porties?

 • 160 gram spaghetti
 • anderhalve aubergine
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 2 el Taggiasche olijven
 • 2 tenen knoflook
 • 1/4 tl chilivlokken
 • een bosje verse basilicum
 • 1 el rode wijnazijn
 • blik tomatenpulp 400 gram (ik gebruik áltijd Mutti)
 • 80 gram buffelmozzarella of ricotta
 • olijfolie

Hoe maak je de spaghetti alla Norma?

Allereerst gaan we de aubergines bakken. Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie erin. Snijd de aubergine in plakken en snijd vervolgens elke plak weer in repen (zodat je ongeveer de grootte van je vinger krijgt). Bak de aubergine reepjes in de pan, maar zorg ervoor dat je niet meerdere aubergines op elkaar hebt liggen. Eén laagje per keer dus, zodat de aubergines licht bruin beginnen te kleuren en niet meer rauw zijn. Waarschijnlijk moet je dan meerdere rondes bakken. Wanneer elke ronde klaar is, strooi je de oregano eroverheen en doe je de aubergine reepjes op een bord.

Wanneer alle aubergine stukjes gebakken zijn, doe je deze weer terug in de pan (ik gebruik het liefst een diepe pan of een wok). Voeg vervolgens de geperste tenen knoflook toe, de chilivlokken, de helft van de basilicum (fijngesneden) en ook de in stukken gesneden olijfjes. Roer dit gedurende 5 minuten flink door, zodat alle smaken zich met elkaar vermengen.

Voeg daarna de rode wijnazijn toe en de tomatenpulp. Laat dit nog eens 20 minuten koken.

Kook vervolgens de spaghetti al dente. Giet, wanneer de spaghetti klaar is, de pasta af en bewaar ongeveer een half glas kookvocht.
Voeg de spaghetti vervolgens aan de saus toe en doe daar het halve glas kookvocht bij. Schep goed door gedurende een minuut, zodat de saus goed met de spaghetti vermengt.

Doe als laatste de mozzarella of ricotta over de pasta en de rest van het bosje basilicum.
Schep vervolgens uit over de borden.

pasta norma

Geplaatst in: HOOFDGERECHTEN

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *