Symptomen van Coeliakie

Wat zijn de symptomen van Coeliakie?

Sinds 2012 is er bij mijn vastgesteld dat ik coeliakie heb, een intolerantie voor gluten. Voorafgaand hieraan heb ik echter minstens een jaar last gehad van heftige buikklachten voordat de artsen erachter kwamen dat het ging om coeliakie. Best lang! Door zelf proactief ermee bezig te zijn en meerdere artsen te bezoeken heb ik dit proces nog weten te versnellen, anders had het misschien nog veel langer geduurd. Al eerder schreef ik een blogpost over hoe het hele proces ging van dit jaar, hier zal ik me meer focussen op de precieze symptomen van coeliakie. Dit artikel schreef ik in samenwerking met Schär, om zo meer awareness te creëren rondom coeliakie en glutenvrij eten. Veel mensen lopen namelijk nog rond met verschillende klachten zonder te weten dat dit door gluten komt.

Want waar heb je nou precies last van als je coeliakie hebt? De klachten kunnen enorm veelzijdig zijn en per persoon ook weer verschillen, maar laat ik hier vooral vanuit mijn eigen ervaring spreken.

 

De symptomen van coeliakie

  • Buikpijn. Wat ik nog heel goed kan herinneren en wat waarschijnlijk voor iedereen het meest herkenbaar is, is de buikpijn. Bijna elke avond lag ik in foetushouding op de bank, omdat ik zoveel pijn had in mijn buik. Voor mij was dit ook overigens reden waarom het zo lastig te linken was aan gluten. ‘s Ochtends at ik namelijk vaak een broodje en in de middag ook, maar de pijn was altijd in de avond.
  • Opgezette buik. Ook een herkenbare factor voor andere “coeliaken” is de opgezette buik. Ik liep in het jaar dat ik ziek was vaak met een opgezette buik rond (denk aan Afrika kindjes of hoogzwangere vrouwen). Nog steeds als ik per ongeluk gluten binnenkrijg, zet mijn buik zich op tot formaat voetbal.
  • Kak. Het onderwerp wat het meest gênant was en wat ik dan ook graag vermeed als ik mijn klachten moest uitleggen aan mijn omgeving. Ik ga het nu toch opschrijven; diarree is een veelvoorkomend probleem waar ik ook zelf veel last van had. Super vervelend want je leeft er niet bepaald flexibel mee.
  • Moeheid. Oh jongens ik was zo bizar vaak moe als ik nu terugdenk aan die tijd. Omdat je darmen geen voedingsstoffen meer kunnen opnemen uit je voedsel, krijg je veel tekorten in je bloed. Dit leidde ertoe dat ik nergens meer puf voor had en opstaan super lastig ging.
  • Gewichtsverlies. Zoals in het vorige punt uitgelegd kunnen je darmen geen voedingsstoffen opnemen. Dit leidt ook tot gewichtsverlies (althans bij mij). Ik verloor in een jaar ongeveer 8 kilo (misschien iets meer) en er bleef letterlijk niets meer van me over. Ik werd een zakje botjes en alhoewel we vandaag de dag allemaal bezig zijn met zaken als gewicht, wilde ik heel graag zelf de baas zijn over mijn gewicht.
  • Oprispingen. Irritant waren de oprispingen en maagzuur. Rennie was mijn beste vriend in deze tijd en ik slikte ze dan ook per dozijn ongeveer. Ik realiseerde na een tijdje dat de oprispingen natuurlijk een oorzaak waren van een ander probleem en dat Rennies deze alleen verdoezelden.

Kan het gluten zijn?

Nog veel mensen in Nederland lopen rond met klachten maar kunnen dit niet relateren aan de gluten, zo hebben bijvoorbeeld 170.000 mensen coeliakie, maar zijn pas 30.000 gediagnosticeerd. Herken jij jezelf in deze symptomen van coeliakie en twijfel je erover of je wellicht last hebt van gluten, doe dan hier de zelftest en neem contact op met de huisarts. Als je klachten aanhouden en je het gevoel hebt dat je huisarts het niet bij het rechte eind heeft, vraag dan een verwijzingsbriefje voor het ziekenhuis. MDL artsen en internisten hebben dit binnen no-time bij je uitgevonden middels een bloedtest en een gastroscopie.

Geplaatst in: COELIAKIE

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *