vanille-extract

Hoe maak je zelf vanille-extract?

Bak jij vaker thuis? Een cake, taart of koekjes? Dikke kans dat je dan gebruik maakt van vanille in het recept. Vanillesuiker is de goedkoopste manier, maar dit heeft niets met echte vanille te maken. Daarom is het beter (en lekkerder!) om vanille-extract te gebruiken. Maar dat is behoorlijk aan de prijs, je betaalt al snel een tientje voor een klein flesje. Je kunt het daarom dus ook zelf maken, met maar twee ingrediënten, en dit is stukken goedkoper. Benieuwd hoe?

Spoiler alert: je hebt wel een flinke dosis geduld nodig. Het duurt namelijk ongeveer drie maanden voordat de vanille-extract op z’n lekkerst is.

Wat heb je nodig om vanille-extract te maken?

  • 15 Bourbon vanillestokjes, besteld bij Baktotaal
  • 750 ml wodka (dit hoeft niet van hoge kwaliteit te zijn)
  • glazen flessen met een goede dop

Hoe maak je het?

Steriliseer de glazen fles door het 20 minuten te koken in water.

Snijd de vanillestokjes open en schraap het merg eruit, doe dit in de (enigszins afgekoelde) fles. Doe de stokjes erbij en schenk dan de wodka in de fles. Schud met de fles en zet in een donkere kast waar het niet te warm wordt.

Laat het vanille-extract zo lang mogelijk staan. Je kunt het in principe al na een maand gebruiken, maar de smaak wordt intenser naarmate je het vanille-extract langer laat staan. Daarom houd ik drie maanden aan. Schud wel elke week even met de fles zodat het goed vermengd.

De maatstaf voor de goede ratio vanillestokjes en wodka is ongeveer 2 vanillestokjes per 100 ml wodka.

Zitten de drie maanden erop? Dan kun je misschien wel een recept gebruiken waar je deze vanille voor kunt gebruiken, zoals deze lavendel crème brûlée.

hoe maak je vanille-extract
Latest posts by Bénine (see all)

Geplaatst in: Geen categorie

3 reacties op “Hoe maak je zelf vanille-extract?”

  1. Trees Tjoeng-TAn schreef:

    Dit vanille extract recept zal ik zeker maken.Bedankt alvast voor het recept.

    Trees Tjoeng-Tan

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *