wijn zomer

Welke wijn drink je deze zomer?

Mijn favoriete seizoen komt eraan: de zomer. Waar ik steevast een winterdip heb in Nederland en letterlijk wegvlucht op zoek naar zon, blijf ik tijdens de zomermaanden eigenlijk heel graag hier. Er is genoeg te doen, de zon schijnt (meestal) en er wordt volop rosé gedronken op avonden dat het eigenlijk niet handig is. Maar wel gezellig.

Rosé

Elke zomer ga ik weer op een quest om lekkere rosé te vinden. Inmiddels weet ik dat ik ze toch het liefst uit Frankrijk heb. Lekker lichtgekleurd, zeker niet te zoet, ook niet te zuur, veel fruit en vooral: doordrinkbaar. Dat komt omdat ik het vrijwel altijd bij een borrel drink of overdag, tijdens de lunch. Ga ik ’s avonds voor een mooi diner, dan ga ik liever over op witte wijn.

Rosé wordt – net als rode wijn – gemaakt van blauwe druiven. De bekendste methode voor het maken van rosé is een korte inweking/maceration. De druiven worden geperst en hebben maar heel kort contact met de schilletjes van de druif. Zo tussen de 6 – 48 uur. Hoe langer het contact met de druivenschillen, hoe donkerder ook de kleur en intenser de smaak.

De meest gebruikte druiven voor rosé zijn: Pinot Noir, Grenache, Sangiovese, Syrah, Carignan, Mourvèdre en Cinsault.

En wat drink je dan bij de barbecue?

De zomer is ook onlosmakelijk verbonden met de barbecue. Sinds kort heb ik op mijn dakterras een kamado barbecue staan en daar kun je een boel lekkere dingen op klaarmaken, zoals deze côte de boeuf bijvoorbeeld. Of laatst maakte ik de procureur voor in deze taco’s ook klaar op de kamado. Heerlijk. Maar wat drink je daar dan bij? Je hebt – afhankelijk van wat je eet – ontzettend veel keuze uit verschillende soorten wijn die goed met barbecue samengaan. Ben je benieuwd welke rode wijn bij BBQ het lekkerst is?

Als het een warme avond is, vind ik het zelf heel fijn om lang rosé te drinken en daarna over te stappen op een wat zwaardere witte wijn. Dit gaat helemaal goed met lamsvlees, kipspiesjes en zelfs burgers. Maar ga je voor een robuust stuk rood vlees, zoals de côte de boeuf hierboven? Dan is het wel zonde om geen rode wijn open te trekken. In dat geval neig ik naar iets stevigs, zoals Chianti of Ribera del Duero.

Natuurlijk heeft ieder z’n eigen voorkeur in wijn. Dus ik ben heel benieuwd wat jij lekker vindt in de zomer. En heb je een wijntip? Geef ‘m dan vooral hieronder door in de comments!

wijn zomer
Latest posts by Bénine (see all)

Geplaatst in: Geen categorie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *