Wijn rioja

De perfecte wijn spijs combinatie maken? Zo doe je dat

Goed eten is het fijnste wat er is, maar het perfect gematchte glas wijn kan het zo mogelijk nog beter maken. Dit heet ook wel de ideale wijn spijs combinatie. Overigens is daar geen universeel antwoord op, want iedereen vindt natuurlijk andere dingen lekker. Wel zijn er een aantal aangenomen vuistregels die het gros van de mensen lekker vindt. Over deze wijn spijs combinaties zal ik hieronder uitweiden, ook zal ik her en der wat fijne wijnen noemen waar ikzelf heel gelukkig van word. En hopelijk jij ook.

Daarnaast een kleine notitie voordat we gaan beginnen, het helpt 100% als je goede wijnglazen hebt waarin de wijn goed opent. Zelf heb ik bijvoorbeeld de Divina kristallen wijnglazen van Villeroy & Boch (universeel rood en universeel wit). Deze glazen kunnen in de vaatwasser en je kunt eventueel ook speciale Bourgone of Bordeaux glazen uitkiezen.

Universele regels

Over het algemeen geldt dat je bij zoet eten zoetere wijn zal moeten schenken en bij zuur eten wijn met een hogere zuurgraad. Zout eten leent zich heel goed voor diverse wijnen, hier kan je dan ook veel kanten mee op. Bitter en pittig eten wordt echter weer een stuk lastiger, dit komt omdat bitter eten de wijn ook bitter maakt en pittig eten de hele wijn doet vervagen. In beide gevallen zou ik dan kiezen voor een frisse witte wijn met een licht zoetje.

Fijne wijn spijs combinaties

Er is zóveel informatie hierover, dat ik maar enkele combinaties zal benoemen. Als je echter twijfelt over jouw specifieke gerecht kun je me altijd een berichtje sturen en denk ik met je mee!

Champagne, Crémant of Cava

Stiekem vind ik een glas Crémant uit de Bourgogne of een glas Cava lekkerder dan zo’n strakke Champagne. Ook kan ik überblij worden van een glas Sekt (het huis Von Bühl is misschien wel mijn lievelings!) Het combineert natuurlijk klassiek met oesters, maar ook kokkels, vongole en scheermessen gaan hier goed bij.

Chardonnay

Je hebt enorm veel verschillende soorten, maar je maakt mij het allergelukkigst met een goede Chardonnay uit de Bourgogne. Een fles Auxey-Duresses, Meursault of Saint-Aubin steelt echt mijn hart. Maar goed, het juiste eten? Denk een mooie dorade met zoutkorst uit de oven of een stuk zalm uit de rookoven. Ik begin zowaar zelf te kwijlen nu ik dit opschrijf.

Sauvignon blanc

Doet het bij mij altijd goed als borrelwijn of als wijn bij de lunch. Het is fris, met veel fruit en smaak. Op een warme dag vind ik een Nieuw-Zeelandse Sauvignon blanc een feest, met eten ga ik liever voor een traditionele (zoals Sancerre of Pouilly Fumé) uit de Loire. Oja en vergeet de wijnen niet uit Zuid-Afrika, deze zijn te gek!

Pinot Noir

Ik ben dol op Pinot Noir, zolang de wijn niet teveel warmte heeft gekregen (waardoor de wijn een beetje naar jam begint te smaken). De Franse stijl is meestal goed, maar ook uit Duitsland vind je goede soorten. Hier heet het Spätburgunder. Je kunt deze wijn ultiem goed combineren met paddenstoelenrisotto’s. Maar ook lam of eend passen erbij.

Stevige rode wijn

Oeh ik ga hier even wat algemener schrijven, maar ik houd van rode wijn die stevig is. Denk aan Chianti, Priorat (zoek dit op mensen!), Barolo of een prachtige wijn uit de Bordeaux. Ik adoreer ze allemaal. Serveer hierbij een lekker stuk rood vlees zoals Bavette of Tagliata di Manzo.

Heb jij zelf nog een ideale wijn spijs combinatie waar je ontzettend gelukkig van wordt? Deel ze hieronder in de comments!

Latest posts by Bénine (see all)

Geplaatst in: WIJN

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *