Witte asperges met zalm en krieltjes

Witte asperges met zalm en krieltjes

Het witte aspergeseizoen loopt alweer bijna op z’n einde. Neem afscheid van het seizoen met nog één laatste aspergerecept, gewoon omdat ze zo lekker zijn. Dit recept is met zalm, een saus van boter en dille en geroosterde krieltjes. Om knapperige krieltjes te krijgen, die vanbinnen zacht zijn, kook ik ze eerst. Hiervoor gebruikte ik een pan uit mijn nieuwe pannenset: de Twist van BK. Je kunt deze deksels dichtdraaien wat afgieten supermakkelijk maakt.

Wat heb je nodig voor 2 personen

  • 3 el kappertjes
  • 300 gram krieltjes
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram zalm
  • 10 witte asperges
  • 80 gram boter
  • een bosje verse dille

Hoe maak je witte asperges met zalm en krieltjes?

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Start met voorbereiden door alvast de kappertjes te frituren. Zet een kleine steelpan op hoog vuur en doe hier 100 ml zonnebloemolie in. De olie moet ongeveer een half vingerkootje diep staan. Giet de kappertjes af en dep ze droog. Wanneer de olie begint te walmen, doe je – voorzichtig – de kappertjes in de olie en frituur je ze 2 minuten totdat ze knapperig zijn. Haal er met een schuimspaan uit en laat uitlekken op een vel keukenpapier.

Breng een pan met water aan de kook en doe hier zout in. Kook de krieltjes 5 minuten. Giet ze af en spreid ze dan over een ovenplaat met bakpapier. Druppel er wat lekkere olijfolie overheen, doe er twee fijngehakte tenen knoflook bij, een snufje zout, roer door elkaar en schuif 15 minuten in de oven.

Leg de zalm op een vel aluminiumfolie, druppel wat olijfolie over de zalm, maal er peper en zout over, en vouw de aluminiumfolie dicht. Zodra de krieltjes 15 minuten in de oven hebben gestaan, schep je ze om. Zet de oven op 170 graden en leg de zalm in de oven voor 15 minuten. Laat de krieltjes ook in de oven.

Schil de asperges en breng een grote pan gevuld met water aan de kook. Kook/stoom de witte asperges 10-15 minuten, afhankelijk van de dikte. Test steeds met je vork of ze beetgaar zijn, kook ze vooral niet te zacht want dan verlies je alle textuur.

Als laatste maak je de boter-dillesaus. Smelt de boter en doe er plukjes dille bij. Zet een staafmixer erop en maal het fijn. Voeg er als laatste een beetje grof zeezout aan toe.

Kies een mooie schaal en leg hier de witte asperges op. Scheur de zalm en verdeel over de asperges. Giet dan de boter-dillesaus over alles heen en eindig met de uitgebakken kappertjes. Breng op smaak met wat versgemalen peper. In een andere kom serveer je de knapperige krieltjes.

Geplaatst in: HOOFDGERECHTEN

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *