Zelf glutenvrij brood maken
Eén van de allerlastigste dingen om te tackelen wanneer je glutenvrij eet, is écht lekker brood eten. Omdat ik vroeger geen coeliakie had, weet ik nog hoe heerlijk het kan zijn om wakker te worden met een croissantje met frambozenjam. Of dat je naar de bakker loopt in Frankrijk voor een knapperig stokbrood. Je kan praten als Brugman, maar deze kwaliteit terugvinden in glutenvrij brood is zo goed als onmogelijk. Althans nu nog. Gelukkig zijn er een aantal glutenvrije merken hard aan de slag om steeds beter glutenvrij brood te maken, zelf vind ik het fijn dat bijvoorbeeld Schär een heel uitgebreid assortiment heeft. Als je dan zelf nog wat met het brood doet – zoals roosteren met een beetje knoflook en olijfolie – dan merk je nauwelijks dat het glutenvrij is.
Glutenvrije borrelhapjes
Laatst spendeerde ik een hele dag in de keuken om een glutenvrije focaccia te maken. Bo (van Beaufood) en ik hebben namelijk een aantal glutenvrij borrelhapjes bedacht die goed bij elkaar aansluiten. Bo eet net als ik glutenvrij, maar meer omdat ze sensitief voor gluten is. Zo maakte zij die middag pincho’s met warme geitenkaas en soepstengels met gerookte zalm, en in deze blog vind je dus de focaccia en overheerlijke flammkuchen. Zet je alle hapjes tegelijk op tafel dan heb je een goed gevulde borrelplank, maar je kunt natuurlijk ook zelf gaan combineren!
Overigens is deze glutenvrije focaccia niet helemaal hetzelfde als de focaccia met gluten, maar het komt een flink eind in de buurt. De focaccia is het allerlekkerste als je het gelijk eet wanneer deze uit de oven komt. Dus zet een aantal lekkere dips op tafel zodat je de warme focaccia er gelijk in kunt dippen.
Glutenvrije Focaccia
Wat heb je nodig?
- 500 gram glutenvrij meel Mix B, Schär
- een flinke snuf zout
- 16 gram gist
- 400 ml warm water
- flink wat extra vierge olijfolie
- 1 el gedroogde oregano
- een handjevol verse tijm
- grof zeezout
Bereidingswijze
Neem een grote kom en vul deze met het glutenvrije meel van Schär. Maak in het midden een kuil en strooi zout op de buitenste ring van meel. Doe de gist in een kan en schenk hier het warme water op, meng dit met een vork door elkaar. Giet het warme water gemengd met gist langzaam in de kuil met meel en klop met een vork door elkaar. Kneed dan het deegmengsel met je handen of gebruik net als ik een keukenmachine met een deeghaak om het voor je te doen. Na 5 minuten is het deeg goed gekneed. Doe een scheut olijfolie in een kom en leg daar de deegbal in. Dek het af met een warme, vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen op een warme plek.
Daarna neem je een ovenschotel van ongeveer 30 x 25 centimeter en vet je deze in met olijfolie. Verdeel het deeg over de ovenschotel, dit kan lastig zijn met het glutenvrije deeg omdat het soms breekt. Probeer het dan opnieuw door het deeg weer samen te vormen voordat je het met je vingers verspreid. Strooi de kruiden over het deeg en duw het met je vingers een beetje in het deeg. Strooi er dan grof zeezout over. Leg wederom een warme, vochtige theedoek over de ovenschotel en laat het een uur rijzen.
Zet de oven op 225 graden en bak het brood in 25 minuten goudbruin. Druppel na het bakken nog wat olijfolie over de focaccia.
Glutenvrije flammkuchen
Wat heb je nodig?
- 2 glutenvrije wraps van Schär
- 200 ml creme fraîche
- 1 grote ui
- 120 gram spekreepjes
- verse tijm
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer beide wraps in met de creme fraîche. Snijd de ui in ringen en leg deze ook op de wraps evenals de spekreepjes. Ris de blaadjes van de tijm en strooi deze over de wraps.
Bak de flammkuchen in ongeveer 5-7 minuten goudbruin en strooi als laatste er nog wat versgemalen peper overheen.
Eet je zelf altijd eigengemaakt brood? Zo nee wat voor brood raad je aan? Ik heb sinds een half jaar de diagnose coeliakie en vroeg mij af op je misschien tips had… 🙂
Hi Maaike, wat vervelend dat je ook coeliakie hebt. Het vaakst koop ik brood; voor elke situatie heb ik iets anders.
– ik heb gesneden brood van de AH in de vriezer liggen, zodat ik altijd iets heb. Dit doe ik vervolgens in de broodrooster.
– Vloerbrood van Consenza, dit kun je online kopen (google het)
– Sligro en Hanos hebben lekker bevroren brood. Als je dit afbakt lijkt het op gewoon brood.
– soms koop ik een brood bij Le Pain Quotidien, vraag ernaar bij de kassa.
Succes en als ik je nog ergens mee kan helpen, laat het me vooral weten!
Hoi, een nogal late reactie zo een jaar later maar hoop dat je
dit nog leest.
Het brood en de broodjes van Happy Bakers is echt superlekker.
Bij glutenvrij.bakkerleo.nl en glutenvrijgenieten.nl (gebaksjuwelier) vind ik tot nu toe het lekkerst. Online te bestellen, netjes geleverd. Ook andere lekkernijen en veel producten kunnen ook melkvrij.
Dankjewel voor de tip!