Zelfgemaakte vijgenjam

Zelfgemaakte vijgenjam uit het seizoen

Zelf eet ik maar al te graag vijgenjam bij een lekker blauw kaasje of door een salade, daarom vond ik dat het rap tijd werd om eens zelfgemaakte vijgenjam te gaan maken.

Tot voor kort was ik van mening dat alleen fossielen zelf jam maakten. Het type dat zijn tanden verruild heeft voor een kunstgebit, het liefst jampotglazen draagt en negen van de tien keer antwoordt met “huh, wat zeg je?”. I couldn’t be more wrong. Jam maken is hártstikke leuk. Je koopt idioot veel vers fruit uit het seizoen tegen een prikkie en maakt daar dus heerlijke jam van waar je de hele winter mee doet. Ik heb helemaal het licht gezien, dus je kunt binnenkort zeker meer jam-recepten verwachten.

Heeft nu nog iemand een adres voor me waar ik leuke jampotjes kan kopen?

 

Wat heb je nodig voor 3 potten jam?

  • 700 gram verse vijgen
  • 180 gram kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 100 ml water

 

Hoe maak je zelfgemaakte vijgenjam?

Het is werkelijk erg makkelijk.

Begin met het steriliseren van je jampotten. Dit kun je het makkelijkste doen door je jampotten een kwartier in kokend water te laten koken. Laat uitlekken op een schone theedoek.

Was de vijgen voorzichtig onder de kraan en snijd de steeltjes ervan af. Snijd vervolgens de vijgen in kleine stukjes en doe in een steelpannetje (nog zonder vuur). Voeg dan de suiker toe en roer dit door elkaar, laat dit 5 minuutjes staan.

Doe vervolgens het sap van de citroen en het water erbij. Zet de steelpan op laag vuur en laat dit 30 minuutjes pruttelen, schep zo nu en dan om. Na een half uur moet het als het goed is heerlijk geuren. Pak een staafmixer erbij en mix totdat het grootste gedeelte van de stukjes vijg fijngemalen zijn. Zelf vind ik het lekker als een jam nog een beetje chunky is, als je zelf liever een fijne jam wilt moet je nog langer doorgaan met de staafmixer.

Verdeel de jam over de jampotten, schroef dan de deksel erop en laat dit op de kop afkoelen.

 

Zelfgemaakte vijgenjam

 

Wil je weten waarbij je deze vijgenjam lekker kunt eten? Vervang deze gekarameliseerde peer door de zelfgemaakte vijgenjam en je hebt een heerlijke crostini!

Latest posts by Bénine (see all)

2 reacties op “Zelfgemaakte vijgenjam uit het seizoen”

  1. […] kunt natuurlijk nog veel meer dingen maken met vijgen. Wil je ook weten hoe je vijgenjam maakt? Check […]

  2. […] Tip: je kunt de vijgenjam natuurlijk kopen, maar ook zelf maken. Wil je weten hoe dit moet? Kijk dan naar het recept voor vijgenjam. […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *